Mai multe grupuri civice îi cer demisia ministrului Justiției, după raportul GRECO

Ultimul update: Joi 12 Aprilie 2018 17:10
Data publicarii: Joi 12 Aprilie 2018 16:22
Categorie: Social
Florin Iordache si Tudorel Toader

Mai multe grupări civice îi cer demisia lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției după concluziile negative ale raportului GRECO.

Într-o scrisoare numită "Spuneți NU imposturii și servilismului!", grupurile #Reset, #Iașul nu tace, #REZISTENȚA, Corupția ucide, Inițiativa România, #VavedemdinBucuresti și #Insist susțin că, "ajuns din funcția de rector al Universității Al. I. Cuza Iași în scaunul de ministru al Justiției, dl Tudorel Toader, în tandem cu un Parlament dominat de o coaliție interesată exclusiv de masacrarea Justiției, a început un adevărat asediu la temelia statului de drept, în pofida și cu sfidarea tuturor semnalelor venite din partea instituțiilor europene".

Semnatarii scrisorii mai subliniază că Parlamentul European a luat atitudine prin organizarea mai multor reuniuni pe tema statului de drept, iar Comisia Europeană a criticat vehement demersurile legislative în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

În opinia lor, acest raport GRECO este cel mai dur primit vreodată de România.

TEXTUL integral scrisorii deschise:

Încă un avertisment pentru România. GRECO, îngrijorat de Legile Justiției

Spuneți NU imposturii și servilismului!

Aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 a fost condiționată de consolidarea statului de drept, posibilă numai prin ample reforme în justiție și asigurarea că reformele sunt ireversibile. La momentul aderării la UE, România nu realizase însă toate reformele necesare, lucru lesne de înțeles după aproape o jumătate de secol de comunism și un deceniu de reformă mimată. În sfârșit, putem spune acum că justiția a făcut pași importanți către o recunoaștere deplină la nivel mondial.

Rezultatele unei transformări de acest gen se observă în timp, necesită muncă și, mai ales, desprinderea de vechile obiceiuri și automatisme nocive. După un început lent și timid, justiția a început să funcționeze la un nivel îmbucurător. Odată cu realizarea acestor progrese, în lupta dintre lege și fărădelege, reprezentanții și actorii principali ai fărădelegii au început să riposteze, acuzând abuzuri, invocând drepturile omului și condamnări la CEDO. Pentru a pune în practică șubrezirea justiției în interes propriu, nicidecum al oamenilor simpli, era nevoie de un „profesionist”. Un profesionist al dreptului, fost judecător CCR și membru al Comisiei de la Veneția.

Ajuns din funcția de Rector al Universității „Al. I. Cuza” Iași în scaunul de ministru al justiției, dl Tudorel Toader, în tandem cu un Parlament dominat de o coaliție interesată exclusiv de masacrarea justiției, a început un adevărat asediu la temelia statului de drept, în pofida și cu sfidarea tuturor semnalelor venite din partea instituțiilor europene. Parlamentul European a luat atitudine prin organizarea mai multor reuniuni pe tema statului de drept, Comisia Europeană a criticat vehement demersurile legislative în contextul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) și, cel mai recent, GRECO (organism al Consiliului Europei, la care am aderat în 1993!), a transmis cel mai dur raport primit vreodată de România de la mineriade încoace. Invocând în mod insidios și manipulator anumite decizii ale CCR, necesare și clarificatoare, dl Toader a introdus, cu o hărnicie suspectă, inițiative legislative care nu au nimic de-a face cu publicul larg, ci cu o „elită selectă” de politicieni, unii aflați în faza de cercetare. Între lege și fărădelege, dl Toader a ales să apere fărădelegea. Între victimă și infractor,
a ales drepturile celui din urmă. Iar între rigurozitatea legii și senzaționalismul televizat bazat pe alegații nedovedite și trunchiate, dl Toader a ales soluția a doua, convenabilă și salvatoare pentru un grup de interese care a acaparat România în ultimii 20 de ani.

Considerăm că singurul gest de demnitate și respect față de întregul mediu academic și tot ceea ce înseamnă și a însemnat cea mai veche universitate din România este demisia dlui Tudorel Toader din funcția de Rector al acestei prestigioase instituții de învățământ. După cele mai recente „fapte de arme” ale dlui Toader, simpla asociere a numelui său cu această instituție reprezintă o sfidare și un afront la adresa întregului corp profesoral și a noțiunii de verticalitate, integritate și normalitate!

Vă rog să vă alăturați demersului nostru și să spuneți NU imposturii și servilismului!

Grupuri semnatare:

#Reset
#Iașul nu tace
#REZISTENȚA
Corupția ucide
Inițiativa România
#VavedemdinBucuresti
#Insist”

Florin Iordache si Tudorel Toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Senatorul PNL Gorghiu: ”Ne-am făcut iar de băcănie în faţa partenerilor internaţionali”

Senatorul PNL Gorghiu: ”Ne-am făcut iar de băcănie în faţa partenerilor internaţionali”

Încă un avertisment pentru România. GRECO, îngrijorat de Legile Justiției

Încă un avertisment pentru România. GRECO, îngrijorat de Legile Justiției

Ministrul Justiţiei: Noul raport GRECO a fost primit, va fi tradus şi înaintat Guvernului

Ministrul Justiţiei: Noul raport GRECO a fost primit, va fi tradus şi înaintat Guvernului

Augustin Lazăr: Vă asigur că în continuare vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept

Augustin Lazăr: Vă asigur că în continuare vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept

produse traditionale

Două produse românești, pe cale de a fi protejate la nivel european

Proteste ale sindicaliștilor feroviari. Ceferiștii amenință cu greva generală

Eleva din Mureș care a căzut de la etaj are nevoie de sânge. Riscă să rămână paralizată

Patriarhia Bulgară a donat României moaște ale Sf. Gheorghe

Obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Foc pe dealuri pentru a alunga spiritele rele

Adopțiile au crescut în ultimii 20 de ani, cu ajutorul asociației ”Hope and homes for children”

sfantu gheorghe

Ortodocşii îl sărbătoresc luni pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Chichița legislativă care le permite proprietarilor de clădiri cu reism seismic să nu le închidă

Profit de pe urma culturilor. Prețurile la care se vând butașii de pomi fructiferi

Braşovul a vrut să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai mare lanţ de oameni care citesc

Povestea bărbatului din Prahova care şi-a săpat o locuinţă cu 7 încăperi în stâncă

Competiție de kaiac-canoe pe Valea Mureșului. Zeci de oameni au venit să se bucure de natură