Mai exista invatamant de stat in Romania?
Intrebarea vine de la absolventii de liceu, care in timp ce asteapta rezultatele bac-ului se gandesc la ce facultate sa mearga. Universitatile scot tot mai putine locuri la buget si le dubleza pe cele cu plata, iar taxele cresc si ele din toamna.
Cum banii luati de la studenti se duc in proportie de 80% pe salariile profesorilor, nu ramane mai nimic pentru a imbunatati calitatea educatiei. Si atunci, ce scoala sa aleaga un tanar de 18 ani, care a terminat liceul?
Ca orice patron, rectorul unei universitati incearca sa faca rost de bani mai multi. Strainii, de exemplu, le aduc in fiecare an facultatilor din Romania cateva milioane bune de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si daca tot sunt o sursa buna de venit, de ce sa nu crestem si mai mult taxele, s-a gandit probabil conducerea Facultatii de Medicina din Iasi, care le va cere, din toamna, studentilor din alte tari 5000 de euro pe an.
Interesant este ca pe locurile destinate strainilor se pot inscrie si romanii. Daca au bani, 5.000 de euro, intra la medicina fara examen.
De altfel, taxele la majoritatea facultatilor de stat au crescut din nou in acest an. Desi banii luati de la studenti nu se duc niciodata in investitii, rectorii spun ca ies in pierdere.
Inscrierile la facultati incep din 13 iulie. Universitatile de stat au scos anul acesta la concurs 62.000 de locuri fara taxa. Pe ele se vor bate 220.000 de tineri care au terminat liceul acum, plus cei din anii trecuti, care n-au intrat la o facultate.