Cum se vede scoala romaneasca prin ochii elevilor intorsi din strainatate. "Matematica e grea, cu doi ani mai avansata aici"
Elevii au revinit la scoala, unii cu amintiri frumoase dupa o vacanta reusita, altii, inca suparati pentru ca s-au intors in tara cu parintii, dupa ce au stat mai multi ani prin Spania sau Italia.
Acestora din urma le este greu sa se adapteze la sistemul romanesc de invatamant. Si-au pierdut prietenii, odata cu mutarea si nu se simt acasa, printre ai lor.
Dupa cativa ani de munca in Portugalia, doi soti din Satu Mare si-au putut lua si baiatul langa ei. Copilul a intrat in clasa a 3-a si a ramas in sistemul portughez de invatamant 3 ani. Surioara lui s-a nascut acolo si a mers la gradinita, apoi in clasa intai.
Dar parintii au fost nevoiti sa revina in tara, spre nemultumirea copiiilor. Cei mici gandesc in alta limba si la scoala se adapteaza foarte greu.
"- M-as intoarce, acolo era mult mai usor
- Exista diferente intre materii?
- Da, la matematica de exemplu, este mai grea, cu 2 ani mai avanasata", spune Denis Sfitlic.
Doar la Satu Mare peste 100 de copii au revenit acasa dupa ce au stat multi ani cu parintii in strainatate. Despre greutatile intalnite la scoala vorbeste si mama lui Sebastian.
"Lui i-a fost foarte greu la romana, cu gramatica. Foarte greu. Are nevoie de ore suplimentare ca sa poata trece clasa, sa nu mai repete inca un an. Imi reproseaza ca acolo era mai bine, ca scolile sunt altfel ca ii placea mai mult acolo", spune Ileana Sima.
Profesorii incearca sa-i ajute pe acesti copii sa se integreze in sistemul romanesc de invatamant.
Si in judetul Cluj, peste 200 de copii s-au intors dupa cativa ani de scoala in Spania si Italia.
"Noi am facut toate demersurile pentru echivalare, copiii au fost inscrisi, incep sa se adapteze la sistemul romanesc, sa revina inapoi in sistem", explica Mariana Pop, inspector sef adjunct al ISJ Cluj.
Copiii n-au de ales, atata vreme cat parintii raman acasa. Unii au reusit, cu banii stransi, sa isi deschida si o afacere in Romania.