Locul din România unde copiii pot descoperi meșteșugurile străbunilor în ateliere speciale
Taberele de vară din alți ani, din Maramureș, au fost înlocuite cu atelierele experimentale, unde copiii descoperă, alături de părinți, meșteșugurile străbunilor.
Aici frământă pâine, brodează, realizează bijuterii tradiționale și deprind tainele meseriilor de mult uitate.
În localitatea Baia Sprie, din judeţul Maramureş, într-o livadă de pomi fructiferi, sub cerul liber, un grup de copii din Timişoara se bucură de activităţile de vară. O mămică a venit cu cele două fetiţe, cu soţul şi mai mulţi prieteni. Cu toţii şi-au luat concediu o săptămână pentru a participa la toate activităţile atelierelor.
La câţiva metri depărtare, alţi copii învaţă să pregătească pâine, nu înainte de a-şi dezinfecta mâinile şi a deprinde tehnica de frământat a bunicii Marița.
Badina Emese, mamă: "E foarte important ca să ajungă copiii să-şi recunoscă rădăcinele, să cunoască tradiţiile ţării. Încercam să ne distanţăm social şi toţi de aici suntem o mare familie ca şi la Timişoara suntem mai mereu împreună."
Turiştii se cazează la pensiunile din zonă, iar proprietarii s-au adaptat vremurilor şi organizeza toate activităţile afară, în aer liber.
Daniel Leș, organizator: "Un turism românesc, sănătos, mâncare sănătoasă, dormit sănătos, pe cât posibil fără televizor şi fără telefoane. Părinţii sunt responsabili şi au teritoriul lor, iar la jocurile În comun facem jocurile în aşa fel încât să stea distanți."
Pentru o săptămână de distracţie în Maramureș, cei care participa la ateliere plătesc 800 de lei de persoană.
În preţ sunt incluse activităţile şi drumeţiile, iar pe lângă cazare şi mic dejun, ei îşi pot pregăti singuri mâncarea în căsuţele dotate cu bucătărie proprie.