Locuitorii din Daia Română sunt un exemplu in agricultura: "Daca muncesti nu o sa mori de foame"
Intr-o tara plina de parloage, exista si exceptii. La Daia Română, in judetul Alba, oamenii au descoperit ca pamantul - daca este muncit cu pricepere si harnicie - poate fi o sursa buna de venit.
Toate cele 3300 de hectare de teren din zona sunt cultivate si aduc recolte ce plaseaza comunitatea printre cele mai bogate din judet.
Nea Vasile are 52 de ani si, dupa ce o viata a lucrat ca mecanic, in urma cu patru ani a decis sa renunte si sa se apuce serios de agricultura. A pornit cu 7 hectare si acum lucreaza de trei ori mai multe, plus o ferma de porci.
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
Vasile Voina, fermier: "Am zis ca mai bine muncesc pentru mine, pentru familie in urmatorii ani. Anul de lucru incepe la 1 ianuarie si se termina la 31 decembrie, aici e ca la siderurgie, e la foc continuu."
Nicolae Voina, fiul fermierului: "Daca muncesti nu o sa mori de foame, tot timpul o sa ai ce pune pe masa. Harnicia iti asigura venitul care ii necesar pentru familie."
Si domnul Boca, la cei 55 de ani ai sai, spune ca viata i se-nvarte in jurul muncii la camp.
Stefan Boca, fermier: "Pamant bun ca la Daia nu prea este in tot judetul. Toata lumea lucreaza pe proprietarea lor. Poti sa traiasca pentru ca tot ce se pune pe masa unei familii de la bloc ori de unde este din pamant."
Autoritatile locale se mandresc cu faptul ca au doar doua persoane care primesc ajutor social.
Visarion Haprian, primarul din Daia Romana: "Avem peste 3300 de hectare de teren care se lucreaza individual. Avem doua dosare sociale, deci nu avem faptic cetateni saraci pe care putem noi primaria sa ii ajutam pe partea sociala."
Gospodarii din Daia Română si-au cumparat si utilaje agricole, ca sa-si lucreze singuri pamantul atat de roditor.