Litiul din apa potabila contribuie la scaderea ratei sinuciderilor!
In cadrul studiului publicat de British Journal of Psychiatry, oamenii de stiinta niponi au analizat legatura dintre concentratia de litiu continut de apa potabila si rata sinuciderilor in regiunea Oita, unde traiesc peste un million de persoane.
In urma cercetarilor efectuate, oamenii de stiinta de la Universitatile din Oita si Hiroshima au ajuns la concluzia ca in zonele in care concentratia de litiu din apa este mare, rata sinuciderilor este mai mica.
Cu alte cuvinte, atat timp cat concentratia de litiu din apa se menitine la un nivel scazut – atat cat sa nu aiba efecte negative asupra organismului – ea poate avea un efect cumulativ protector asupra creierului, pe termen lung.
Teoria avansata de cercetatorii japonezi nu este una intru totul originala. Un alt studiu, realizat in anii 80’, a demonstrat, de asemenea, ca exista un raport invers proportional intre concentratia de litiu continuta de apa si rata sinuciderilor, in sensul in care numarul sinuciderilor este mai mic, in zonele unde apa potabila contine mai mult litiu.
Cu toate ca oamenii de stiinta japonezi au sugerat efectuarea de studii asemanatoare si in alte parti ale lumii, au fost rezervati in a recomanda adaugarea litiului in apa de la robinet. Asta poate si datorita faptului ca dezbaterile pe tema introducerii flourului in apa potabila, ca masura de protejare a sanatatii dintilor, au starnit numeroase controverse, propunerea fiind caracterizata ca "un tratament medicamentos involuntar in masa".
In medicina, litiul este deja folosit in doze mari pentru tratarea diverselor tulburari de comportament.