LISTA cainilor care nu vor fi sterilizati. Autoritatile anunta insa ca niciun animal nu va scapa de microcipare


Ultimul update: Marti 18 Martie 2014 06:50
Data publicarii: Sambata 15 Martie 2014 19:06
Categorie: Stiri Sociale

Tema intens discutata in aceste zile de stapanii cainilor de companie: de la 1 ianuarie 2015, orice caine care nu are un certificat oficial care sa ateste rasa trebuie sterilizat.

Exceptie fac, totusi, cainii utilitari, cei de vanatoare, cei cu boli cronice si cei foarte batrani.

In plus, nici un caine nu va fi exceptat de la implantarea microcipului. Absolut toti cainii trebui inregistrati pana la 1 ianuarie, iar proprietarii care nu fac asta risca amenzi de pana la 5.000 de lei.

Un frumos exemplar din rasa Beagle a fost cumparat dintr-un cabinet veterinar. La vremea aceea, pe stapana lui nu a interesat-o daca el are sau nu pedigree: il iubea oricum. Insa, conform legii, pana la 1 ianuarie, trebuie sa-l sterilizeze, tocmai pentru ca nu are acte care sa ateste rasa.

"Mi se pare normal sa mi se dea posibilitatea sa aleg, si daca nu vreau sa se sterilieze, sa nu se sterilizeze. Poate vreau sa am un pui la un moment dat", spune femeia.

Insa legea spune clar ca: "Persoanele fizice sau juridice, asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor care detin caini de rasa comuna sau metisi au obligatia sa ii sterilizeze pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2015."

Fac exceptie cainii utilitari, cei de vanatoare, cainii cu boli cronice si cei cu pedigree. Ce se intampla insa cu cei de rasa pura, dar care nu au un certificat de origine eliberat de Asociatia Chinologica Romana?

"Proprietarii lor trebuie sa vina cu ei la o asociatie chinologica, unde vor avea o evaluare a acestui catel si se va spune acolo daca apartine si carei rase...avand in vedere aspectul exterior", a declarat Cristian Stefanescu, presed. Asociatia Chinologica din Romania.

Atentie, insa. Chiar si cu pedigree, un caine care cu anumite defecte genetice nu va scapa de sterilizare.

Nu vor fi castrati cainii care sufera de boli cronice, mai ales cardiovasculare: interventia le-ar putea fi fatala. Vor fi crutate de sterilizare si animalele in varsta.

Insa in ceea ce priveste implantarea de microcipuri, nu exista exceptii. Toti proprietarii de caini sunt obligati pana la 1 ianuarie 2015 sa faca acest lucru, la veterinar.  Altfel risca amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei. Este bine sa stiti ca, in capitala, in anumite cabinete, maidanezii pot fi sterilizati si microcipati gratuit.

VIDEO PROTVPLUS.RO