Lipsa banilor, problema arzatoare a tinerilor romani
Lipsa banilor este totodata si un principiu important dupa care se ghideaza in fiecare zi.
Interesant este ca tot ei se gandesc doar la propria bunastare si prea putin le pasa de coruptie sau de saracia din jur. Cel putin acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat recent, pe un public cu virste cuprinse intre 18 si 26 de ani.
La intrebarea "Care sunt cele mai mari probleme ale tale in momentul acesta?", aproape 20% dintre repondenti au raspuns, fara sa clipeasca, banii. Cu alte cuvinte tinerii Romaniei viseaza sa faca avere. Pentru 9% dintre ei scoala reprezinta o problema, iar pentru aproximativ 6% gasirea unui loc de munca este un motiv de stres. Pe locul 4 se situeaza dragostea (aproximativ 5%), urmata de neintelegerile in familie si sanatatea (3%), cariera (2,9%) si locuinta (2,6%).
Desi un procent destul de mic dintre tinerii intervievati au declarat ca dragostea este un motiv de grija, interesant este ca, in acelasi timp, peste 80% dintre tineri cred ca familia este cea mai importanta valoare pe care o poti avea in viata. Tot la capitolul lucruri importante, aproximativ 60% dintre tineri considera ca sanatatea este pe primul loc, iar mai mult de jumatate spun ca fara prieteni nu se poate si fac o diferenta clara intre acestia si gasca de la bloc, de pilda. Pe locul patru in clasamentul valorilor se afla fericirea (44%), apoi credinta in Dumnezeu (42%) si succesul (28%). Si cariera ocupa un loc important. Aproape 40% dintre adolescenti viseaza la locul de munca perfect si numai 8% dintre ei sunt multumiti de serviciul pe care il au acum.
Daca va intrebati de unde se informeaza copii dumneavoastra, raspunsul e simplu. 83% dintre ei aleg internetul. Ba mai mult, aproape 9% isi petrec peste 8 ore pe zi in fata calculatorului. Aproape 60% dintre tineri prefera televizorul, iar alti 26% se informeaza prin intermediul ziarelor.
La intrebarea „La cine apelezi cand ai o problema?”, aproape 70% dintre adolescenti au raspuns parintii. Pe locul doi se afla prietenii (60%), apoi fratii (apoximativ 27%) si preotul (3,1%).
Modele de urmat sunt multe in tara, insa adolescentii romani si-au ales persoanele reprezentative pentru generatia lor. Andra se afla pe primul loc (2,5%), urmata de Alina Sorescu (2,3%) si Catalin Maruta (1,3%).
Chiar daca suna ciudat raspunsurile acestor copii, sa nu uitam ca ei au crescut intr-o lume in care banul este pus pe primul loc inclusiv de catre parintii lor. Din pacate pentru noi, in acest moment romanii pun pret pe masini si haine scumpe sau case cu etaj. Studiul a fost realizat de Asociatia Euro 26, pe un esantion format din 2454 de persoane.