Tot mai multi elevi romani au inceput sa invete limba chineza sau pe cea japoneza. Motivele din spatele acestei decizii
Stim cu totii ca este un atuu sa cunosti o limba straina. Dar daca reusesti sa inveti una mai putin raspandita, atunci sansele sa gasesti un loc de munca cresc simtitor.
Engleza, franceza, sau germana au deja traditie in scolile din Romania, insa de cativa ani copiii din anumite licee isi antreneaza mintea cu japoneza si chineza.
La Colegiul National Ion Creanga din Bucuresti, limba japoneza face parte din materiile obligatorii pe care copiii le studiaza intensiv. Maria este eleva in clasa a XI-a si recunoaste ca initial i-a fost foarte greu, dar acum a facut progrese mari si poate sa poarte o conversatie cu usurinta.
''Facem cultura, gramatica...mi se pare special pentru ca nu multi elevi au sansa de a invata in liceu japoneza', spune Maria.'
La fel de incantati sunt si colegii ei.
''Mi se pare foarte interesant pentru ca japonezii sunt dedicati lucrurilor pe care le fac...'', spune un elev.
''Incep in clasa a 9-a...au 5-6 ore in functie de profil, pana la finalul liceului ajung la un nivel mediu spre avansat'', spune profesoara de limba japoneza, Ioana Atanasiu Baner.
''Parintii isi indeamna copiii sa vina catre aceasta limba si facem cu greu fata acestui asalt'', a spus directoarea liceului.
In Colegiul Gheorghe Lazar, 100 de elevi studiaza optional, in afara orelor de curs, japoneza si chineza. Tinerii au fost chiar in China, dar si la diverse concursuri de profil.
''Am participat la un concurs international...am obtinut locul 3 dupa SUA si Rusia. Este o oportunitate de a se angaja...'', a spus directoarea adjuncta a liceului Gheorghe Lazar.
Cursurile nu sunt insa de ajuns.
Profesorii spun ca tot mai multi elevi sunt atrasi de invatarea limbilor asiatice, cum ar fi chineza sau japoneza. Conditia ca ele sa fie invatate foarte bine in 3-4 ani este ca orele de la scoala sa fie insotite de multa pregatire individula acasa.
Chiar daca sunt si scoli de stat care au in programa astfel de cursuri, cele mai multe ore de japoneza sau chineza se fac in unitatile de invatamant private, unde parintii platesc sute de euro pe luna pentru salariul profesorilor nativi.