Liceul din România de pe băncile căruia ies mecanici și șoferi
Deşi tinerii evita şcolile profesionale, un exemplu de reuşită vine din mediul rural. Într-o comună din judeţul Bistriţa-Năsăud, de pe băncile unei astfel de instituţii ies mecanici şi şoferi.
Cererea este în creştere, iar absolvenţii sunt mulţumiţi că îşi găsesc cu uşurinţă un loc de muncă, iar oportunităţile apar încă din timpul şcolarizării.
La liceul tehnologic din Căianu Mic, judeţul Bistriţa Năsăud, exista o şcoală profesională de 3 ani, iar cele 25 de locuri de la profilul de mecanică sunt ocupate în întregime.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Elev (clasa a 9-a): "M-am gândit că vreau să urmez o meserie care îmi place."
Elev (clasa a 11-a): "Îmi plăceau de mic maşinile şi am vrut să învăţ tot mai mult despre ele."
Trei zile pe săptămână elevii fac practică în atelierele care au contract cu liceul. Astfel apar oportunităţile.
După ce capătă experienţa în domeniu, unii aleg să plece în afara ţării, unde salariile sunt mult mai mari sau îşi deschid propria afacere. După o experienţă în străinătate Lucian a ales să se întoarcă acasă.
Lucian Retegan, absolvent: "Am fost plecat în Spania, am lucrat acolo, apoi m-am întors acasă ca să-mi deschid aici un atelier."
Iar posturile de mecanici nu sunt singurele vânate de absolvenţi.
Ovidiu Boca, directorul Liceului Tehnologic „Ion Caian Românul": "Sunt foarte căutaţi pentru că pe lângă atestatul de mecanic auto au şi un permis de conducere care îl folosesc pentru a deveni şoferi profesionişti."
Paul Ştir, primarul Comunei Căianu Mic: "Zona Barcelona, Spania, acolo sunt foarte multe firme de transport. Din zona noastră, din comună, toţi cei care au terminat s-au îndreptat spre segmentul care l-au absolvit."
După ce investiţiile în laboratoarele de mecanică au dat roade, Primăria pregăteşte acum amenajarea unui simulator pentru şcoala de şoferi.
Sursa: Pro TV
Etichete: elevi, absolvent, tineri, soferi, bistrita nasaud, scoli profesionale, mecanici,
Dată publicare:
26-02-2018 08:18