Liceele private, rampa de lansare pentru universitatile din strainatate

Dată publicare: 18-06-2010 00:00
Dată actualizare: 06-11-2012 18:30


In febra inscrierilor la liceu, alternativa la institutiile de stat vine de la privat pentru cei care au bani. Se lauda cu profesori mai bine platiti, care automat isi dau mai mult interesul pentru copii.

Ce-i drept, taxele anuale sunt de cateva mii de euro, dar directorii garanteaza ca in toate clasele vor fi olimpici internationali. Exista insa si varianta scolilor particulare ieftine, unde pot intra si copii cu medii de cinci.

La liceele private, parintii se duc in primul rand pentru ca in clasa sunt cel mult 18 elevi. In plus, multe materii se predau in limba engleza. Tocmai de aceea copiii se indreapta catre anumite licee, pentru ca stiu ca sunt rampe de lansare pentru strainatate.

"Anul acesta au fost acceptati 13 copii la universitatile din strainatate: MIT, Harvard, Caltech, University of Bremen", spune Mustafa Oz, directorul Liceului International de Informatica Bucuresti.

Taxa anuala la acest liceu este de 3250 de euro, iar cei care vor sa stea la internat platesc inca 1500. La polul opus, cele mai ieftine scoli particulare, de 1400 de lei pe an, sunt si cele unde poate intra oricine, indiferent de medie.

In Romania, sunt 1700 de institutii de stat si aproximativ 100 de licee private. Renumite sunt si Scoala Britanica, Scoala Americana, Liceul Lauder sau Scoala Internationala din Bucuresti, numai ca aici elevii nu invata dupa programa romaneasca si au un orar diferit.


VIDEO PROTVPLUS.RO