Liceele private, la fel de "performante" ca cele de la stat. Peste 70% din elevi au picat BAC-ul
Pana sa ajunga la facultate, candidatii au dat bacul. Si au fost multi cei care au picat si in invatamantul privat, nu doar la stat. Peste 70 la suta dintre absolventii liceelor particulare au fost respinsi.
Marea majoritate sunt insa de la licee tehnologice, nu de la colegii care au in fiecare an performante internationale. Chiar si asa, nimic nu-i poate consola pe parintii care au platit patru ani pentru copiii lor.
La Colegiul UCECOM din Bucuresti, 284 de tineri au terminat in aceasta vara clasa a XII-a. Fiecare a platit in cei 4 ani de liceu 7000 de lei pentru studii. Din pacate insa, banii nu le-au adus o pregatire mai buna: doar 26 dintre ei au plecat acasa cu o diploma, adica mai putin de 10 la suta.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
''Suntem o scoala de meserii in primul rand, elevii care vin la noi sunt elevi cu un nivel scazut de pregatire, iar interesul lor major este acela de a invata o meserie la finalul scolii", spune Valentina Otulescu
La liceul Onicescu-Mihoc, tot din Capitala, din 151 de candidati, doar 8 au trecut bacalaureatul, iar la Ecoprof, doar 4 din 144. Cazuri asemanatoare sunt si la Piatra Neamt, Cluj, Vatra Dornei sau Oradea.
Autoritatile incearca sa mascheze esecul cu aceeasi teorie.
''Elevii nu reusesc, ca si in o parte dn licee de stat, sa se acopere deficitul educational cu care ajung acolo'', spune Constantin Traistariu.
Explicatia nu ii ajuta insa pe parintii care le-au platit studiile copiilor, in speranta ca vor avea rezultate mai bune decat la stat.
Iar situatia e aceeasi in jumatate din totalul scolilor private acreditate sau autorizate de ministerul Educatiei.
Cat de bine se realizeaza actul educational in institutiile particulare? Acest aspect ar trebui sa-l verifice reprezentantii ministerului Educatiei. Ramane de vazut insa daca aceste rezultate slabe de la bacalaureat vor aduce dupa ele si anumite controale.
Asta nu inseamna insa ca invatamantul privat din romania nu are performante. In cealalta jumatate, sunt unitati noi care nu au inca absolventi de clasa a 12-a, dar si scoli cu performante recunoscute si in afara tarii. Vorbim despre licee si colegii care pregatesc tineri ce pot urma orice facultate din lume.
In total, sunt 145 de licee private acreditate sau autorizate in Romania, in care invata peste 20 de mii de elevi.