Bobocii de liceu viseaza la rusa si chineza. Tot mai multe scoli au oferte legate de limbile tarilor ce dau tonul in economie

Dată publicare: 15-05-2014 19:44
Dată actualizare: 18-05-2014 07:08


Stiintele naturale, rusa si chineza sunt materii interesante pentru multi boboci care termina opt clase in aceasta vara si ar vrea sa le studieze mai departe.

Iar liceele se intrec in asemenea oferte sperand ca vor atrage cat mai multi elevi si vor avea, astfel, finantare de la minister.

Palatul Copiilor din Capitala a fost joi neincapator pentru copiii si parintii veniti sa studieze oferta liceelor si colegiilor de stat si particulare.

De departe, stiintele naturii par vedetele ofertelor de la liceele din Bucuresti pentru anul scolar 2014-2015. Cativa elevi de clasa a VII-a viseaza sa studieze biologie, chimie si fizica la Colegiul "Gheorghe Lazar", ca sa dea la medicina.

Victor Nicolae, director Colegiul National "Gheorghe Lazar": "De doi-trei ani tot am marit, in sensul ca noi am avut initial o clasa de stiinte ale naturii, am facut apoi doua clase, iar acum suntem cu 3 clase".

Interes exista si pentru limbile straine ale tarilor care dau tonul in economia mondiala. Sunt tot mai multe licee care au introdus in programa lor limba chineza, cum e si Liceul "Mihail Sadoveanu".

Florin Balotescu, profesor limba romana: "S-a solicitat in mod special si din partea elevilor care vin sa se inscrie va fi un profesor vorbitor nativ de limba chineza".

Tendinta se regaseste si in oferta liceelor private. Pe langa chineza, la "Lauder Reut" absolventii vor studia alte 7 limbi straine printre care si rusa.

Tova Ben Nun Cherbis, presedintele Fundatiei "Ronald Lauder" Romania: "O limba care e rar vorbita sau o limba care vine dintr-o natiune care are o putere economica, putere politica, conteaza foarte mult, poate sa fie in viitor un ajutor pentru o pozitie in viata".

Pentru barbat, tatal unui baiat in clasa a 8-a, chineza este tentanta.

"La cum merge economia, in China nu poate regresa. E un moment de ras... Cine risca mai si castiga de obicei", spune barbatul.

Si totusi unii nu vor sa riste deloc. Pe asta se bazeaza si doua eleve care prezinta oferta Liceului "Lucian Blaga".

"Eu am fost la cumparaturi cu o zi inainte de simulare la romana si a doua zi cand am venit eram toata suparata ca nu am invatat, ca nu stiu ce si am luat 7.60. Da' asta pentru ca in clasa se preda foarte bine. La noi e cel mai tare, avem cei mai frumosi profesor", spune una din ele.

Interesante sunt si ofertele scolilor de meserii, unde de anul acesta a fost introdus si invatamanatul profesional de trei ani.

Constantin Traistaru, inspector general ISMB: "Viata ne arata ca avem nevoie de un om care sa fie bun profesionist, iar acest om poate fi astazi un instalator, maine un electrician".

Sau un mare muzician. Pe asta mizeaza liceele de talente care au vrut sa demonstreze ca in final nu conteaza decat aptitudinile fiecaruia.

Miza liceelor e clara: pentru fiecare elev atras si educat, statul vireaza in contul scolii 2.700 de lei anual.


VIDEO PROTVPLUS.RO