BACALAUREAT 2014. Masura pe care tot mai multi elevi o iau inainte de Bacalaureat. De ce se transfera la profiluri umaniste

11-05-2014 08:34


Speriati de notele mici obtinute in anii anteriori la Bacalaureat, multi elevi de liceu aleg sa se transfere de la profilul real, la uman.

Prin aceasta mutare scapa de matematica si informatica si vor sustine examenul maturitatii la istorie sau geografie, materii mult mai usoare, spun ei.

Asa se face ca in judetul Timis deja nu mai exista locuri disponibile in clasele a XI-a si a XII-a la profilul uman.

Mihai este clasa a XII-a, iar la inceputul anului scolar s-a transferat de la profilul de Stiinte ale Naturii la Stiinte Sociale. Acum, in loc sa aiba de-a face cu matematica si informatica la bac, va invata mai mult la limba romana, istorie si geografie.

"M-am transferat si pentru ca nu eram 100% sigur ca o sa iau bacul la mate sau nu puteam sa iau o nota decenta, care sa imi permita intrarea la o facultate decenta", a spus Mihai Borchescu.

Si Sonia a facut aceeasi mutare, iar acum nu mai este la profilul real, ci uman.

Anul acesta, numai la un singur liceu din Timisoara au existat zeci de cereri de schimburi de profil.

"Chiar imi aduc aminte ca in aceasta vara am avut 60 de cereri, din pacate le-am respins pe marea majoritate", a dezvaluit Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean Timisoara.

Acest fenomen apare inca de la inceputul clasei a XI-a, cand elevii se gandesc cum sa promoveze cat mai usor examenul de maturitate.

"La uman, in clasa a XI-a, majoritatea unitatilor au spre numarul maxim de locuri la clasa, adica spre 35. Sunt elevi care, desi in clasa a IX-a se orienteaza spre o sectie reala, la finalul clasei a XII-a se gandesc sa solicite unitatilor de invatamant pentru transfer", a spus Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct ISJ Timis.

La simularea examenului de Bacalaureat din aceasta primavara, numai 25% dintre elevi de la profilul real au reusit sa obtina o nota peste 5 la matematica, proba obligatorie a profilului. Spre deosebire de elevii de la uman, care au promovat examenul in proportie de aproape 60%.

VIDEO PROTVPLUS.RO