Legumele mici, o aparitie tot mai apreciata in bucatariile restaurantelor de lux. Cum arata 1 kg cu 150 de bucati de minikiwi
Stim ca esentele tari isi fac loc in recipiente minuscule, iar proverbul se aplica si la fructe si legume. Restaurantele cu pretentii folosesc tot mai des, pentru decor, dar si pentru gustul intens - varietati de 3-4 ori mai mici decat cele clasice.
Producem si noi rosii-samanta, dar importam castraveciori de 2-3 centimetri, ceapa minuscula, ardei kapia de 5 centimetri, mini-morcovi si fructe pitice. Daca cereti un kilogram de minikiwi veti primi nu mai putin de 150 de bucati!
Cat de mare e acest gogosar, daca il luam cu penseta ? Urias, putem spune, fata de ardeiul kapia cat degetul mic, ceapa cat unghia si rosia-samanta, de trei ori mai mica decat soiul cherry! O simfonie de legume pitice care acompaniaza gratarul de vita cu ficat de rata si platoul cu calamar si risotto cu cerneala de sepie si parmezan.
"Arata foarte bine, din pacate nu sunt foarte ieftine. Au un coloristic mai puternic decat cele mari. Sunt lucruri fine, pentru o bucatarie fina", spune Chef Marian Lupu.
Bucatarii spun ca toate legumele mici sunt mai dulci, iar aromele sunt concentrate. Pentru oricare - fie proaspete fie congelate - veti plati de 3-4 ori mai mult decat pentru cele clasice.
In magazine au aparut si conserve de minicarote si castraveti "voinici" de cel mult 3 centimetri, care merg cu friptura de miel. Romanii nu sunt convinsi ca mai mic inseamna si mai gustos. Dar sa ascultam doi consumatori din Nigeria.
"Ananasul asta e foarte bun. E foarte placut. Gustul e delicios!"
De 4 ori mai mic, dar de 4 ori mai scump, poti spune ca baby ananasul este fratele mai mic al celui de dimensiuni obisnuite. In schimb, la kiwi si portocala diferenta de gramaj te poate induce in eroare. Un kiwi normal are 84 de grame. Ca sa ajung la aceeasi masa, trebuie sa pun pe cantar 11 minikiwi. Cel obisnuit costa 70 de bani. Celalalt, 1 leu bucata.
Intre timp, preferam o portocala clasica, in loc de 35 mai mici, numite kumkuat. Daca va indurati sa dati 20 de lei pe o cutie, NU le preparati termic! Taiati-le cu mare grija si insotiti-le cu un decor inedit.
In Romania, cultivam seed tomato, adica rosii-samanta, care se vind cu aproximativ 20 de lei pe kilogram. Avem in Ardeal si incercari timide cu vinetele pitice.
In rest, pentru evenimente si mese festive aducem portocale din Brazilia, ceapa-arpagic din Olanda, castraveciori din Belgia, morcovi din Italia si tot ar mai fi loc pe lista.