"Legislatia trebuie sa interzica fumatul peste tot, acasa, in masina" - manager studiu GATS
Mai mult de o treime (35,4%) dintre persoanele de 15 ani si peste, adica 6,4 milioane au fost expuse la fumul de tigara la domiciliu, arata Studiul global privind tutunul la adulti (GATS) lansat luni la Ministerul Sanatatii.
Totodata, studiul GATS arata ca peste o cincime dintre persoane (20,7%) au observat ca se fumeaza in cladiri guvernamentale, 10,4% in institutii medicale, 25,1% in scoli si 47,5% in universitati.
Marea majoritate au raportat expunerea la fumul de tigara in baruri/cluburi de noapte (94,4%) si restaurante (86,6%). Potrivit studiului, luand in considerare doar nefumatorii, prevalenta expunerii la fumul ambiental la domiciliu a fost 24,4% (echivalent cu aproximativ 3,2 milioane nefumatori).
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cei din mediul urban (40,9%) au fost semnificativ mai expusi la fumul de tigara ambiental la domiciliu, decat cei din mediul rural (28,5%). In randul nefumatorilor, expunerea la fumul de tigara ambiental la domiciliu s-a redus cu inaintarea in varsta, cea mai inalta rata a expunerii fiind raportata in randul celor de 15-24 ani (38,6%) si cea mai scazuta in randul celor de 65 de ani si peste (14,7%). Concret, 34,2% dintre angajati (reprezentand aproape doua milioane de oameni) au fost expusi la fum de tigara la locul de munca in ultimele 30 de zile, arata studiul.
Luand in considerare doar angajatii nefumatori, prevalenta expunerii la locul de munca a fost 29,2% (echivalenta cu aproximativ 1,1 milioane de angajati nefumatori). Nu au existat diferente semnificative privind aceasta expunere intre barbati (36,8%) si femei (31,2%). Cei cu educatie superioara (30,0%) au fost mai putin expusi la fumul de tigara la locul de munca, comparativ cu cei cu nivel mai redus educational (primar 39,9 la suta, mediu 33,9%).
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a spus luni, cu ocazia lansarii raportului, ca Ministerul Sanatatii are o legislatie privind interziceea fumatului in spatiile publice, dar ca de multe ori aceasta este incalcata, de aceea, pornind de la rezultatele acestui studiu, MS intentioneaza continuarea programului National de Control al Tutunului si reglementarea interzicerii fumatului in spatiile publice in concordanta cu recomandarile UE.
Legislatia ar trebui sa interzisca fumatul in restaurante, cluburi, a mai spus ministrul Sanatatii. De asemenea, dr. Sorina Irimie, manager proiect GATS, a spus ca legislatia trebuie sa interzica fumatul peste tot, acasa, in masina, dar din pacate peste sase milioane de persoane sunt expuse la fumul de tutun la domiciliu. Legea trebuie sa-i protejeze pe nefumatori, a mai spus Irimie.