Legea microcipului pentru animalele de companie a intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Ce trebuie sa stiti: reguli si amenzi

Ultimul update: Joi 15 Ianuarie 2015 00:15
Data publicarii: Luni 12 Ianuarie 2015 18:29
Categorie: Social

Daca aveti un caine si nu l-ati microcipat inca, mergeti de urgenta la medicul veterinar. Legea care ii obliga pe stapani sa isi inregistreze si sa-si sterilizeze animalele de companie, in anumite cazuri, a intrat in vigoare.

Cine nu respecta regula, risca sa fie amendat chiar si cu 5.000 de lei.

Pe microcipuri scrie, se exemplu, cand a fost sterilizata o femela, daca a avut gestatie, cati pui a avut, date de parazitare interna si externa.

De la inceputul anului, toti cainii care au un camin trebuie sa figureze si in registrul de evidenta al animalelor cu stapan. Asadar, microciparea eate obligatorie si costa intre 100 si 200 de lei.

"Odata ce este identificat, avem in vedere si catelul si proprietarul, nu o sa mai avem abandonuri. Apare numele, adresa si proprietarul", a spus un medic veterinar.

Impreuna cu registrul, apar si noile carnete de sanatate. Si nu e tot! Incepand de la 1 ianuarie, medicul veterinar ne elibereaza un act. Iar atunci cand scoatem cainele la plimbare este obligatoriu sa avem hartia asupra noastra. Aceasta cuprinde informatii despre caine, daca a fost sterilizat, deparazitat sau vaccinat. Unii deja respecta legea litera cu litera.

Daca microciparea e obligatorie pentru toti cainii, legea face precizari clare si in cazul sterilizarii. Cine are caine de rasa, caine salvator sau caine de vanatoare NU trebuie sa-l castreze. Sterilizarea e insa obligatorie in cazul persoanele fizice sau juridice, dar si in cazul asociatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor care detin caini comunitari sau metis.

De sterilizare scapa animalele batrane si bolnave. Asociatia chinologica sustine insa ca ar trebui sterilizati toti cainii fara pedigree.

Sterilizarea unui caine costa intre 150 si 300 de lei, in functie de greutate.

Primele legi promulgate de Klaus Iohannis. Presedintele a semnat si 16 decrete de eliberare din functie a unor magistrati
Primele legi promulgate de Klaus Iohannis. Presedintele a semnat si 16 decrete de eliberare din functie a unor magistrati
VIDEO PROTVPLUS.RO
fetita jandarmerita
Fetița jandarmeriței ucise pe ”trecere” are nevoie urgentă de ajutor pentru tratament
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
autostrada urbana
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul