Legea microcipului pentru animalele de companie a intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Ce trebuie sa stiti: reguli si amenzi


Ultimul update: Joi 15 Ianuarie 2015 00:15
Data publicarii: Luni 12 Ianuarie 2015 18:29
Categorie: Stiri Sociale

Daca aveti un caine si nu l-ati microcipat inca, mergeti de urgenta la medicul veterinar. Legea care ii obliga pe stapani sa isi inregistreze si sa-si sterilizeze animalele de companie, in anumite cazuri, a intrat in vigoare.

Cine nu respecta regula, risca sa fie amendat chiar si cu 5.000 de lei.

Pe microcipuri scrie, se exemplu, cand a fost sterilizata o femela, daca a avut gestatie, cati pui a avut, date de parazitare interna si externa.

De la inceputul anului, toti cainii care au un camin trebuie sa figureze si in registrul de evidenta al animalelor cu stapan. Asadar, microciparea eate obligatorie si costa intre 100 si 200 de lei.

"Odata ce este identificat, avem in vedere si catelul si proprietarul, nu o sa mai avem abandonuri. Apare numele, adresa si proprietarul", a spus un medic veterinar.

Impreuna cu registrul, apar si noile carnete de sanatate. Si nu e tot! Incepand de la 1 ianuarie, medicul veterinar ne elibereaza un act. Iar atunci cand scoatem cainele la plimbare este obligatoriu sa avem hartia asupra noastra. Aceasta cuprinde informatii despre caine, daca a fost sterilizat, deparazitat sau vaccinat. Unii deja respecta legea litera cu litera.

Daca microciparea e obligatorie pentru toti cainii, legea face precizari clare si in cazul sterilizarii. Cine are caine de rasa, caine salvator sau caine de vanatoare NU trebuie sa-l castreze. Sterilizarea e insa obligatorie in cazul persoanele fizice sau juridice, dar si in cazul asociatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor care detin caini comunitari sau metis.

De sterilizare scapa animalele batrane si bolnave. Asociatia chinologica sustine insa ca ar trebui sterilizati toti cainii fara pedigree.

Sterilizarea unui caine costa intre 150 si 300 de lei, in functie de greutate.

Primele legi promulgate de Klaus Iohannis. Presedintele a semnat si 16 decrete de eliberare din functie a unor magistrati
Primele legi promulgate de Klaus Iohannis. Presedintele a semnat si 16 decrete de eliberare din functie a unor magistrati
VIDEO PROTVPLUS.RO
"Țup" și "Întâmplări vindecătoare
Cărți cu soluţii pentru probleme mari ale celor mici
Terapia cu cai, excelentă pentru copiii cu anumite probleme de sănătate
Socata și dulceața de liliac, delicatese din Apuseni apreciate de străini
Alexandru Tomescu, spectacol inedit lângă Coloana Infinitului din Târgu Jiu
Strategiile de marketing aplicate de ciobanii sibieni care vor să-și vândă marfa în Capitală
Noi imagini cutremurătoare cu victime ale drogului ”zombie”, în Timișoara
tablou Iași
Tablou înspăimântător expus la Palatul Culturii din Iași. Ce ce întâmplă dacă îl privești un minut
‘Akids - Târg pentru copii la Casa Universitarilor din București, pe 26 mai
Sătui să-și ducă viața înconjurați de praf, sute de oameni din Ghimbav au mărșăluit pe străzi
Elevii așteaptă cu nerăbdare balul de absolvire. Suma fabuloasă cheltuită de o tânără
Demonstrație de tuns oile și prelucrare a lânii, la Sibiu. Turiștii au fost încântați
Povestea tinerilor care s-au întors din străinătate pentru a fi chefi în România