Lecții de ecologie la Delfinariul din Constanța pentru salvarea delfinilor din Marea Neagră
Zeci de delfini au eşuat şi au murit pe litoralul nostru numai în acest an. De vină, spun ecologiştii, sunt plasele folosite de pescari, dar şi tonele de plastic aruncate în apă.
În încercarea de a le arăta oamenilor cum să protejeze mediul și viețuitoarele, antrenorii de la Delfinariu încep acum spectacolele cu ore de ecologie la care cei mici, sunt foarte receptivi.
Antrenorii delfinilor şi leilor de mare, ecologiştii şi reprezentanţii ONG-urilor încearcă să le explice turiştilor care ajung pe litoral cât de important este să păstreze curăţenia şi să protejeze plaja şi marea.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Reporter: Referitor la sticlele de plastic, care a fost învăţătura?
Fetiţă: Să învăţăm să adunăm gunoaiele din apă şi de pe jos.
Turistă: "Ar trebui să facem ceva pentru ei să îi ocrotim. Sunt frumoşi şi atât de deştepţi, după câte am văzut. Ar fi păcat să-i pierdem chiar şi pe cei care sunt foarte puţini."
Turistă: "Ține de fiecare dintre noi în aceea ce priveşte poluarea, colectarea deşeurilor, să ne asigurăm fiecare la nivelul lui că anumite deşeuri nu ajung acolo unde nu trebuie, pentru că de aici porneşte totul - de la fiecare dintre noi."
De la începutul anului, pe litoral au fost găsiţi 36 de delfini eşuaţi sau morţi. Pe lângă plasticul din apă, specialiştii spun că plasele de ață, pe care pescarii sunt obligaţi de autorităţi să le folosească, au o parte din vină. România este singura ţară din Uniunea Europeană în care legea nu permite aplicarea plaselor din monofilament, care se rup când mamiferele se agaţa în ele.
Tania Zaharia, director ştiinţific Institutul Grigore Antipa Constanţa: "În momentul de faţă, pescuitul cu unelte pasive reprezintă un pericol în sensul că aceste animale merg la plasele de pescuit ca la piaţă aşa cum noi oamenii mergem la piaţă. Găsesc hrana disponibilă deja prinsă, dar exista pericolul ca ele să fie încurcate în aceste plase şi atunci în momentul respective mamiferul se îneacă, moare înecat."
În Marea Neagră, trăiesc 3 specii de delfini. Cele mai multe exemplare au fost înregistrate de autorităţi în apropierea ţărmului românesc. Aici găsesc hrană din belşug, dar din păcate şi plasele "capcană". O soluţie, spun specialiştii, ar fi ca pe aceste plase din aţă să fie puse emiţătoare cu ultrasunete, care să ţină delfinii la distanţă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!