Lectia lui Marcel Tanase, romanul care a salvat vietile mai multor batrani ramasi pe drumuri
"Acum, cand toata lumea este preocupata de ce o sa manance maine, am demonstrat ca se poate sa-i ajutam si pe altii, chiar daca nu avem nimic."
Este filozofia de viata a unui om care, sprijinit de semeni cu suflet bun, reuseste sa le ofere un adapost si o masa calda batranilor ramasi pe drumuri.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Multi dintre cei gazduiti au ajuns acolo chiar din sant sau cand erau pe punctul sa-si puna capat zilelor.
La 75 de ani, Maria Huszar s-a trezit singura si bolnava fara ca cineva sa poata avea grija de ea. In tinerete a fost atleta medaliata.
"Am doi copii dar sunt plecati in strainatate, am paralizat si nu am avut cine sa aiba grija de mine. Ei nu stiu ca eu sunt bolnava, au plecat si s-a intrerupt legatura dintre noi.", spune Maria Huszar, beneficiar.
La adapost si-a regasit prietena din copilarie, ramasa si ea pe drumuri. Doi baieti gemeni i-au murit intr-un accident, pe una dintre fete a rapus-o boala, iar cealalta este internata intr-un spital de boli psihice.
"Mi-au murit copiii si am vrut sa ma sinucid. Atunci m-a gasit domnul si m-a dus la el.", spune Anamaria Iles, beneficiar.
Marcel Tanase este un om obisnuit care ii ajuta cat poate pe acesti nevoiasi din zona Bihorului si Aradului. Profund impresionat de povestile lor dureroase a demarat acest proiect impreuna cu un prieten.
"Pana sa incep cu spatiul asta ii aduceam acasa, ii spalam, le dadeam sa manance, ii imbracam si apoi mergeau pe strada.", spune Marcel Tanase, administratorul centrului.
Cei doi au gasit diverse spatii pe care le-au inchiriat si din donatii au reusit sa le renoveze, ca sa adaposteasca mai multi sarmani.
"Stateam in fata garii, ma tot uitam asa: Doamne, unde sa ma duc, ce sa fac? Intre alea, Dumnezeu il trimete pe unul, a venit dinsul, nu l-am cunoscut, nu l-am vazut in viata mea. Imi scoate trei bucati de salam, trei franzele Si-mi spune ca unde ma duce. La azil, zic eu, nu pot merge. De ce? Pai n-am pensie. La noi nu trebe.", spune Pavel Guraru, beneficiar.
"Noi luam oamenii de pe strada de la gropile de gunoi, ii ingrijim, le oferim hrana si ingrijire, totul gratis, scopul e umanitar.", explica Samuel Negoescu, fundatia speranta pentru Romania.
Adaposturile pentru batrani rezista pentru ca exista si romani cu suflet.
"Este bine sa ajutam, pentru ca suntem in Postul Craciunului si ar fi momentul, in acest timp, sa fim mai buni si mai darnici.", spune si Dorina Malita, localnica din Batar.