Lecție de viată de la copiii nevăzători: cursuri de escaladă și aventuri cu tiroliana
Zeci de tineri nevăzători din judeţul Iaşi reuşesc să ne ofere o impresionantă lecţie de viaţă.
Din dorinţa de a-şi depăşi limitele, 60 de elevi cu deficienţe de vedere, de la Liceul Special Târgu Frumos, au învăţat să capete mai multă încredere în ei prin cursuri de escaladă. Cei mai curajoşi nu au dat înapoi nici de la aventura cu tiroliana şi au fost învăţaţi cum să-şi folosească simţurile pentru a face faţă mai multor trasee.
Deşi e cea mai mică, Patricia este şi cea mai curajoasă. La numai 10 ani, ştie că trebuie să asculte de vocea voluntarului care o ghidează şi să găsească, prin pipăit, cel mai uşor traseu de escaladat. Cei mai mari spun că prin escalada pot scapă de orice teamă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marius, 16 ani: ”Aici îmi place să mă distrez cu colegii. Aici îmi înving temerile.”
Andreea se apropie de vârsta majoratului şi, spune ea, ar vrea să-i ajute şi pe alţi copii nevăzători să nu se lase doborâţi de handicap.
Andreea: ”Să experimenteze orice, să nu se dea bătuţi şi să nu trăiască cu impresia că dacă au un handicap nu pot depsi unele impedimente."
Cu mai multe emoţii, tinerii cu deficienţe de vedere au învăţat să ducă la bun sfârşit şi un traseu prin copaci şi să se bucure de tiroliana.
Monica Sofiea, preşedinta Asociaţia Zero Gravity Iaşi: "Proiectul de corzi a luat naştere ca urmare a unei prime vizite a copiilor de la liceul special. Îi ajută foarte mult motric şi psihic. Am reuşit să facem tot ce vedeţi aici şi mai ales să aducem bucurie în rândul acestor copii."
Proiectul Grădina cu Corzi a fost gândit de specialişti în sprijinul elevilor nevăzători, care, spun ei, se lovesc de mai multe bariere în societate.
Liliana Iftode, profesor preparator: ”Prin escaladă, vrem să le transmitem că nu există limite. orice copil, indiferent de deficienţă, poate să îşi depăşească limita pe care societatea o impune."
Gabriela Doru, psipedagog: ”Pentru elevii nevăzători, reprezintă un antrenament tanctil şi un antrenament auditiv. Ei percep lumea prin intermediul mânilor, a pipăitului şi pot descoperi obstacolele pe peretele de căţărare."
Cursurile de escaladă şi tiroliană sunt organizate de psihopedagogi, voluntari şi profesori de la liceul special Târgu Frumos. Iar proiectul bazat pe sport şi terapie ar putea fi continuat şi la primăvară.