Alerta in Romania. A fost gasita o lebada moarta, iar analizele au confirmat ca este vorba de un caz de gripa aviara

Ultimul update: Joi 01 Decembrie 2016 06:53
Data publicarii: Luni 28 Noiembrie 2016 15:55
Categorie: Actualitate
Gripa aviara

Inspectori Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta au fost anuntati, in data de 22 noiembrie, de faptul ca a fost gasita o lebada moarta in acvatoriul portului Constanta.

“A fost gasit un singur cadavru de lebada care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Judetean (LSVSAJ) din Constanta pentru efectuarea analizelor in regim de urgenta. De asemenea, a fost inspectat intreg acvatoriul portului Constanta, nefiind identificate alte cadavre. LSVSAJ Constanta, in data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiza cu rezultat pozitiv pentru influenta aviara, prin identificarea genomului virusului”, se arata intr-un comunicat ANSVSA, citat de News.ro.

Pe data de 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatatea animala din Bucuresti pentru a se confirmat prezenta virusului, iar in urma emiterii buletinului de analiza a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare, subtipul H5N8.

Conform planului de masuri si legislatiei sanitare veterinare in vigoare au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul locului in care a fost identificata lebada salbatica, respectiv o zona de protectie cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 kilometri, care include o include pe prima.

Incepand cu data de 25.11.2016, conform Planului de Masuri s-a efectuat instruirea medicilor veterinari concesionari din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care se afla in zona de protectie si supraveghere (Constanta, Navodari, Cumpana si Agigea) si a efectuat recensamantul tuturor exploatatiilor din zonele anterior mentionate. Facem precizarea ca la nivelul acestor zone de restrictie sanitara veterinara nu exista nici o exploatatie comerciala de pasari, doar gospodarii ale populatiei”, conform comunicatului.

Astfel, la nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Totodata, la nivelul zonelor de restrictie sanitara veterinara au fost impuse mai multe masuri, printre care recensamantul si identificarea tuturor exploatatiilor din zona ce detin pasari domestice si salbatice, precum si vizite oficiale in toate aceste exploatatii in vederea evaluarii starii de sanatate a efectivelor de pasari.

“O atentie deosebita se acorda monitorizarii Complexului Muzeal de stiinte ale Naturii – Delfinariu Constanta, unde exista foarte multe specii de pasari salbatice. De asemenea, in cursul zilei de 28.11.2016 se va efectua un control oficial la aceasta institutie si impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricarei modificari in statusul de sanatate al pasarilor prezente aici. In functie de analiza de risc, efectuata de specialistii din cadrul DSVSA Constanta, vor fi prelevate probe in vederea monitorizarii sub aspectul influentei aviare”, mai precizeaza comunicatul DSVSA.

Alte masuri luate prevad ca toate pasarile sa fie tinute inchise in cladiri pentru a impiedica intrarea in contact a celor domestice cu cele salbatice. Totodata s-a interzis miscarea pasarilor din sau in afara exploatatiilor fara aprobarea DSVSA Constanta, dar si accesul la luciu de apa a ratelor si gastelor domestice pentru prevenirea oricarui contact direct si indirect cu pasari salbatice

De asemenea, este interzisa adaparea pasarilor de curte cu apa din lacuri sau balti, este obligatorie informarea medicilor veterinari de catre proprietari la aparitia primelor semne de boala sau mortalitate in randul pasarilor pentru ca specialistii sa efectueze examenul de laborator. Totodata, trebuie dezinfectate echipamente si vehiculele utilizate pentru transportul pasarilor sau altor materii posibile purtatoare de virus.

De asemenea, sunt interzice targurile, pietele si expozitiile de animale, fiind intensificata supravegherea pasarilor salbatice, in special a celor de apa si monitorizarea suplimentara a pasarilor moarte sau bolnave.

S-a solicitat cooperarea vanatorilor si a ornitologilor pentru raportarea autoritatilor competente in cazul identificarii de pasari moarte. in acest sens, exista colaborari cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta, fiind monitorizata in permanenta o suprafata de 3.700 de hectare de luciu de apa in ceea ce priveste starea pasarilor salbatice si identificarea oricaror pasari moarte sau muribunde”, se mai arata in comunicat.

DSVSA Constanta a instituit serviciul de permanenta, iar in situatia in care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa cu autolaboratorul, pentru ridicarea oricaror cadavre de pasari (salbatice sau domestice), in vederea trimiterii acestora catre laborator pentru analize.

La nivelul exploatatiilor comerciale de pasari de pe raza judetului Constanta au fost instituite operative zilnice privind starea de sanatate, mortalitati inregistrate peste limita tehnologica de productie, precum si controale oficiale in toate aceste unitati. in regim de urgenta s-a solicitat intarirea masurilor de biosecuritate si notificarea oricarei suspiciuni catre DSVSA Constanta.

“Pana la aceasta data, din informatiile pe care le detinem, exceptand cazul anterior mentionat, nu exista nici o suspiciune de aparitie a Influentei Aviare in populatia de pasari domestice si salbatice de pe teritoriul Romaniei”, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Oficialii ANSVSA au anuntat ca masuri preventive au fost luate in intreaga tara.

S-a dispus monitorizarea in permanenta a starii de sanatate la pasari domestice si salbatice si orice suspiciune va fi notificata in regim de urgenta DSVSA-urilor judetene si ANSVSA. Au fost inasprite controalele transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua de incubat provenite din tarile unde ”au evoluat focare” de gripa aviara in ultima perioada.

De asemenea, s-a dispus ca toate pasarile din gospodarii sa fie tinute inchise in adaposturi fara acces la luciuri de apa sau alte amenajari hidrologice si fara a avea contact cu pasarile salbatice, masura fiind extinsa si in cazul ”exploatatiilor comerciale de pasari autorizate/inregistrate sanitar veterinar cu sistem de crestere si exploatare a pasarilor free-range si ecologic”.

In acelasi timp, s-a solicitate instituirea de protocoale de colaborare cu mai multe institutii implicate in observarea, supravegherea si monitorizarea pasarilor salbatice. Totodata pe intreg teritoriul tarii va avea loc ”o operativa saptamanala privind monitorizarea pasarilor domestice si salbatice”, iar la nivelul ANSVSA, in cadrul Directiei Sanatatea Animalelor s-a instituit permanenta telefonica pana la stingerea focarului.

In 21 noiembrie, cele cinci mari ferme de pasari din judetul Arad au fost verificate de catre autoritatile sanitar veterinare, care inceara sa previna aparitia unor focare de gripa aviara, in urma epidemiei din Ungaria.

Opt state europene sunt afectate de aparitia unor focare de gripa aviara, iar autoritatea pentru siguranta alimentelor din Ungaria a ordonat sacrificarea tuturor pasarilor pe o raza de un kilometru in jurul unor focare identificate in sudul tarii. in tara vecina, zeci de mii de pasari vor fi sacrificate in apropierea oraselor Bugac si Kiskunmajsa, in regiunea Bacs-Kiskun, iar fermierii vor fi despagubiti.

Potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU (FAO), epidemia de gripa aviara a izbucnit acum doua luni si va continua sa puna in pericol Uniunea Europeana pana in primavara anului 2017.

Gripa aviara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Alerta la granita cu Romania. A fost descoperit un caz de infectie cu H5N8, o tulpina a virusului gripei aviare
Alerta la granita cu Romania. A fost descoperit un caz de infectie cu H5N8, o tulpina a virusului gripei aviare
Gripa aviara a macelarit specia pelicanului cret, cea mai mare pasare care cuibareste in Romania. 108 exemplare au murit
Gripa aviara a macelarit specia pelicanului cret, cea mai mare pasare care cuibareste in Romania. 108 exemplare au murit
Chinezii gazeaza si ard de vii mii de pui de rata de teama virusului gripei aviare GALERIE FOTO
Chinezii gazeaza si ard de vii mii de pui de rata de teama virusului gripei aviare GALERIE FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
penitenciar din Romania
Câte mii de deţinuţi au ieşit din închisori cu "marea eliberare" a lui Tudorel Toader
Un timişorean care a vopsit blocul în culorile tricolorului, amendat de poliţie
Decizia curţii constituţionale din Costa Rica în cazul Elenei Udrea şi Alinei Bica
O traficantă de droguri şi-a primit banii înapoi de la statul român
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"
masina de politie pe strada
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut
Plângere împotriva lui Florin Iordache, pentru gestul făcut în plenul Camerei Deputaţilor