Alerta in Romania. A fost gasita o lebada moarta, iar analizele au confirmat ca este vorba de un caz de gripa aviara

Ultimul update: Joi 01 Decembrie 2016 06:53
Data publicarii: Luni 28 Noiembrie 2016 15:55
Categorie: Actualitate
Gripa aviara

Inspectori Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta au fost anuntati, in data de 22 noiembrie, de faptul ca a fost gasita o lebada moarta in acvatoriul portului Constanta.

“A fost gasit un singur cadavru de lebada care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Judetean (LSVSAJ) din Constanta pentru efectuarea analizelor in regim de urgenta. De asemenea, a fost inspectat intreg acvatoriul portului Constanta, nefiind identificate alte cadavre. LSVSAJ Constanta, in data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiza cu rezultat pozitiv pentru influenta aviara, prin identificarea genomului virusului”, se arata intr-un comunicat ANSVSA, citat de News.ro.

Pe data de 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatatea animala din Bucuresti pentru a se confirmat prezenta virusului, iar in urma emiterii buletinului de analiza a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare, subtipul H5N8.

Conform planului de masuri si legislatiei sanitare veterinare in vigoare au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul locului in care a fost identificata lebada salbatica, respectiv o zona de protectie cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 kilometri, care include o include pe prima.

Incepand cu data de 25.11.2016, conform Planului de Masuri s-a efectuat instruirea medicilor veterinari concesionari din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care se afla in zona de protectie si supraveghere (Constanta, Navodari, Cumpana si Agigea) si a efectuat recensamantul tuturor exploatatiilor din zonele anterior mentionate. Facem precizarea ca la nivelul acestor zone de restrictie sanitara veterinara nu exista nici o exploatatie comerciala de pasari, doar gospodarii ale populatiei”, conform comunicatului.

Astfel, la nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Totodata, la nivelul zonelor de restrictie sanitara veterinara au fost impuse mai multe masuri, printre care recensamantul si identificarea tuturor exploatatiilor din zona ce detin pasari domestice si salbatice, precum si vizite oficiale in toate aceste exploatatii in vederea evaluarii starii de sanatate a efectivelor de pasari.

“O atentie deosebita se acorda monitorizarii Complexului Muzeal de stiinte ale Naturii – Delfinariu Constanta, unde exista foarte multe specii de pasari salbatice. De asemenea, in cursul zilei de 28.11.2016 se va efectua un control oficial la aceasta institutie si impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricarei modificari in statusul de sanatate al pasarilor prezente aici. In functie de analiza de risc, efectuata de specialistii din cadrul DSVSA Constanta, vor fi prelevate probe in vederea monitorizarii sub aspectul influentei aviare”, mai precizeaza comunicatul DSVSA.

Alte masuri luate prevad ca toate pasarile sa fie tinute inchise in cladiri pentru a impiedica intrarea in contact a celor domestice cu cele salbatice. Totodata s-a interzis miscarea pasarilor din sau in afara exploatatiilor fara aprobarea DSVSA Constanta, dar si accesul la luciu de apa a ratelor si gastelor domestice pentru prevenirea oricarui contact direct si indirect cu pasari salbatice

De asemenea, este interzisa adaparea pasarilor de curte cu apa din lacuri sau balti, este obligatorie informarea medicilor veterinari de catre proprietari la aparitia primelor semne de boala sau mortalitate in randul pasarilor pentru ca specialistii sa efectueze examenul de laborator. Totodata, trebuie dezinfectate echipamente si vehiculele utilizate pentru transportul pasarilor sau altor materii posibile purtatoare de virus.

De asemenea, sunt interzice targurile, pietele si expozitiile de animale, fiind intensificata supravegherea pasarilor salbatice, in special a celor de apa si monitorizarea suplimentara a pasarilor moarte sau bolnave.

S-a solicitat cooperarea vanatorilor si a ornitologilor pentru raportarea autoritatilor competente in cazul identificarii de pasari moarte. in acest sens, exista colaborari cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta, fiind monitorizata in permanenta o suprafata de 3.700 de hectare de luciu de apa in ceea ce priveste starea pasarilor salbatice si identificarea oricaror pasari moarte sau muribunde”, se mai arata in comunicat.

DSVSA Constanta a instituit serviciul de permanenta, iar in situatia in care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa cu autolaboratorul, pentru ridicarea oricaror cadavre de pasari (salbatice sau domestice), in vederea trimiterii acestora catre laborator pentru analize.

La nivelul exploatatiilor comerciale de pasari de pe raza judetului Constanta au fost instituite operative zilnice privind starea de sanatate, mortalitati inregistrate peste limita tehnologica de productie, precum si controale oficiale in toate aceste unitati. in regim de urgenta s-a solicitat intarirea masurilor de biosecuritate si notificarea oricarei suspiciuni catre DSVSA Constanta.

“Pana la aceasta data, din informatiile pe care le detinem, exceptand cazul anterior mentionat, nu exista nici o suspiciune de aparitie a Influentei Aviare in populatia de pasari domestice si salbatice de pe teritoriul Romaniei”, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Oficialii ANSVSA au anuntat ca masuri preventive au fost luate in intreaga tara.

S-a dispus monitorizarea in permanenta a starii de sanatate la pasari domestice si salbatice si orice suspiciune va fi notificata in regim de urgenta DSVSA-urilor judetene si ANSVSA. Au fost inasprite controalele transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua de incubat provenite din tarile unde ”au evoluat focare” de gripa aviara in ultima perioada.

De asemenea, s-a dispus ca toate pasarile din gospodarii sa fie tinute inchise in adaposturi fara acces la luciuri de apa sau alte amenajari hidrologice si fara a avea contact cu pasarile salbatice, masura fiind extinsa si in cazul ”exploatatiilor comerciale de pasari autorizate/inregistrate sanitar veterinar cu sistem de crestere si exploatare a pasarilor free-range si ecologic”.

In acelasi timp, s-a solicitate instituirea de protocoale de colaborare cu mai multe institutii implicate in observarea, supravegherea si monitorizarea pasarilor salbatice. Totodata pe intreg teritoriul tarii va avea loc ”o operativa saptamanala privind monitorizarea pasarilor domestice si salbatice”, iar la nivelul ANSVSA, in cadrul Directiei Sanatatea Animalelor s-a instituit permanenta telefonica pana la stingerea focarului.

In 21 noiembrie, cele cinci mari ferme de pasari din judetul Arad au fost verificate de catre autoritatile sanitar veterinare, care inceara sa previna aparitia unor focare de gripa aviara, in urma epidemiei din Ungaria.

Opt state europene sunt afectate de aparitia unor focare de gripa aviara, iar autoritatea pentru siguranta alimentelor din Ungaria a ordonat sacrificarea tuturor pasarilor pe o raza de un kilometru in jurul unor focare identificate in sudul tarii. in tara vecina, zeci de mii de pasari vor fi sacrificate in apropierea oraselor Bugac si Kiskunmajsa, in regiunea Bacs-Kiskun, iar fermierii vor fi despagubiti.

Potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU (FAO), epidemia de gripa aviara a izbucnit acum doua luni si va continua sa puna in pericol Uniunea Europeana pana in primavara anului 2017.

Gripa aviara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Alerta la granita cu Romania. A fost descoperit un caz de infectie cu H5N8, o tulpina a virusului gripei aviare
Alerta la granita cu Romania. A fost descoperit un caz de infectie cu H5N8, o tulpina a virusului gripei aviare
Gripa aviara a macelarit specia pelicanului cret, cea mai mare pasare care cuibareste in Romania. 108 exemplare au murit
Gripa aviara a macelarit specia pelicanului cret, cea mai mare pasare care cuibareste in Romania. 108 exemplare au murit
Chinezii gazeaza si ard de vii mii de pui de rata de teama virusului gripei aviare GALERIE FOTO
Chinezii gazeaza si ard de vii mii de pui de rata de teama virusului gripei aviare GALERIE FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
Echipa Digital și-a adus micul prieten "GoPro pe PRO", la super petrecerea PRO TV
Află ce momente au surprins împreună, cum s-au distrat vedetele și care a fost atmosfera la super petrecerea PRO TV.

04:16
PROMO
Inima nu cere voie! Marea premieră, 14 octombrie, numai la PRO 2!
O nouă telenovelă marca Televisa ajunge în casele dumneavoastră cu o poveste plină de controverse, pasiune și multă dăruire. "Inima nu cere voie", premiera pe 14 octombrie de la ora 19:00, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Cristiana "Mongol", victorie dupa un meci tensionat
Cristiana "Mongol", sustinuta de catre familie la cel mai dificil meci

12:28
LA MARUTA
Anda Adam, o toamna cu inceputuri emotionante
Anda Adam a dezvaluit care este noua ei pasiune

09:32
LA MARUTA
Laura Giurcanu, vloggerul oficial "Vocea Romaniei"
Laura Giurcanu, ofera detalii din culisele show-ului "Vocea Romaniei"

08:57
LA MARUTA
Catalin Neamtu, provocari culinare
Catalin Neamtu a mancat tofu mucegait si fermentat

23:38
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Hai să le cunoaștem pe pretendentele la inima lui Dan Dicu!
Economiste, manageri și cu suflet bun. Faceți cunoștință cu Mihaela, Rodica și Elena - fetele ce vor să-i fure inima lui Dan.

02:35
DIVERTISMENT
Marele taragotist Dumitru Fărcaș a iubit enorm viața și oamenii din jurul lui.
Fiica sa, Andreea Fărcaș, l-a caracterizat drept un om integru, înțelept, demn și muncitor.

01:31
GOSPODAR FARA PERECHE
Anamaria ne invită să vedem acțiuni inedite!
Hai alături de Anamaria Prodan pe pagina de facebook să comentăm anumite aspecte!

00:26
VORBESTE LUMEA
Visa sa fie "Nas" pe tren, a devenit model celebru
A devenit imaginea unor brand-uri de top si este un model de succes. Ce secrete de frumusete are Alice Peneaca

09:13
aterizare_urgenta
În ce stare este românul cu simptome de febră tifoidă din cauza căruia un avion a fost izolat la sol
Ion Iliescu, la spital. Ce spun medicii de la Elias despre starea fostului preşedinte
Andreea Esca, decorată cu Ordinul Naţional al Meritului în grad de Cavaler: „Sunt foarte fericită”
194 de persoane blocate pe Otopeni. Pasager suspect de febră tifoidă
Co-fondatorul Alibaba: Disputa dintre Statele Unite și China ar putea dura decenii
Cât de puţine voturi "DA" sunt necesare pentru redefinirea familiei în Constituţie
Mama si fetita adoptata
Procesul de adopție s-a simplificat. Mamă: „Are un ușor retard, dar se va recupera”
Ce întrebare va fi pe buletinul de vot la referendumul pentru redefinirea familiei
Nicolae, nepotul Regelui Mihai, se pregătește de nunta cu Alina. Familia Regală nu va participa
Oile româneşti, fără partener din cauză că berbecii sunt prea firavi. "Înjosim animalele"
Avertisment privind Rusia, la Summitul celor Trei Mări. "Investiţiile nu au sens fără statul de drept"
Serial mut pe site-ul Guvernului. Imaginile publicate cu Dăncilă, din nou fără sunet