Efectul neasteptat al talangilor asupra vacilor. Descoperirea care ar putea sa-i alunge pe turisti din Elvetia
Toata lumea stie ca vacutele trebuie sa aiba la gat o talanga stralucitoare. Sau nu? Un studiu recent al savantilor elvetieni arata ca de fapt vacile cu clopotel la gat sunt mai nefericite.
Oamenii de stiinta de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich au descoperit ca vacutele care au talanga la gat pasc si rumega mult mai putin, in consecinta nici nu dau la fel de mult lapte. Cauza, spun cercetatorii, este chiar zgomotul produs de clopotele atarnate la gatul animalelor.
Savantii elvetieni au experimentat cu 100 de vaci din ferme de pe tot cuprinsul tarii, carora le-au monitorizat activitatea zilnica, dar si reactiile la sunete, miscarile capului si comportamentul in timpul hranirii. Ei au descoperit ca vacutele au auzul mult mai sensibil decat oamenii iar talangile fac un zgomot asurzitor – la propriu.
Citeste si: Vaca romaneasca in farfuria chinezeasca, o afacere de jumatate de miliard de euro
Clopotele atarnate la gatul animalelor noua ni se par linistitoare, dar asta pentru ca nu le auzimd e aproape. Pentru o vaca, nivelul de zgomot este la fel de ridicat precum cel produs de un pickhamer, spun oamenii de stiinta, care cred ca mii de vaci ar putea fi surde din cauza talangilor. Mai important pentru fermieri, tot din cauza zdranganitului permanent pe care il aud in cap, animalele nu au pofta de mancare si nici nu dau destul lapte.
Savantii au insa si o solutie: in loc sa le puna clopote la gat animalelor, vacarii ar putea pur si simplu sa le microcipeze. Fermierii nu sunt insa acord si spun, potrivit ziarului The Local, ca talangile fac parte din cultura si traditiile Elvetiei. De aceeasi parere sunt si agentiile turistice, care cred ca fara clopote, imaginea Elvetiei “va muri” iar tara nu va mai fi vizitata de nimeni.
Sursa: The Local
Etichete: elvetia, lapte, ferma, descoperire, cercetatori, vaci,
Dată publicare:
26-09-2014 10:39