Lacul sarat care a atras atentia autoritatilor dupa cateva analize ale specialistilor. Ce s-a descoperit despre apa din el
Un lac sarat din localitatea Tarnaveni, din judetul Mures, a atras atentia autoritatilor. Dupa mai multe analize ale statiei de cercetare din Cluj, oamenii de stiinta au descoperit ca apa si namolul au proprietati curative.
Autoritatile locale planuiesc acum sa investeasca in turism si sa transforme locul intr-o statiune balneara.
Lacul Aluna, sau Raioasa, cum ii spun localnicii, are 500 de metri patrati si se ascunde printre dealurile care inconjoara orasul Tarnaveni. E adanc de un metru, iar analizele oamenilor de stiinta din Cluj au stabilit ca apa si namolul de aici contin saruri minerale cu proprietati curative.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sim Nicolae, viceprimar Tarnaveni: "Sunt in Romania 56 de lacuri sarate grupate in patru mari categorii de valoare, lacul Aluna este situat in prima grupa, intre cele 17 lacuri din prima grupa."
Localnicii se plang ca potentialul turistic nu este valorificat.
"Sa fie dezvoltat, sa fie intr-un circuit turistic ca orasul nostru nu are o alta posibilitate de tratamente, turism, un spa."
Potrivit Institutului de Cercetari Biologice din Cluj Napoca, testele au aratat ca balta are proprietati curative precum apa termala din Bazna sau lacul rosu din Sovata.
De aceea, autoritatile locale iau in calcul exploatarea turistica a zonei si transformarea in statiune balneara.
Sim Nicolae, viceprimar Tarnaveni: "Niste locuri de cazare-campare si cu poisibiliati de recreere si petrecerea unor zile libere sau de vacanta. Ar trebui sa lucram la infrastructura, drumul de acces, apoi amenajarea baltii, a lacului, incat cetatenii sa aiba anumite conditii de plaja, de baie, jocuri sportive, de agrement."
Vestile bune par sa ii bucure pe cei care au trecut de prima tinerete.
"N-ar fi rau ca ar merge oamenii pe acolo sa se mai distreze si cu durerile de spate si cu toate."
"Ar fi bine sa se faca catusi de putin o amenajare, mai dezvoltata un pic ca omul sa poata sa faca baile astea."
Autoritatile din Tarnaveni spera sa aiba acces la fonduri europene pentru a reusi sa transforme lacul Aluna in obiectiv turistic.