Lactatele s-ar putea scumpi. Ciobanii din toata tara, suparati pentru ca nu mai au voie sa-si lase oile pe pasune

13-12-2015 08:10

Ciobanii din toata tara sunt suparati nevoie mare si spun ca lactatele s-ar putea scumpi. Si asta pentru ca modificarea adusa unei legi din 2006 ii obliga sa nu mai lase oile pe pasune incepand cu data de 6 decembrie.

Ba mai mult, trebuie tinute in grajduri pana pe 24 aprilie. Revoltati, oamenii sustin ca vor avea nevoie de mai multa hrana pentru animale, iar cheltuielile vor creste.

Marti vor veni sa stea de vorba cu parlamentarii, in speranta ca situatia se va schimba. Legea vanatorii si a fondului cinegetic a fost modificata, si, potrivit noilor reglementari, pasunatul animalelor domestice pe terenul agricol este interzis in perioada 6 decembrie - 24 aprilie.

Gheorghe Voicu, cioban: "Ne deranjeaza fiindca trebuie sa le punem repede pe stabulatie. Trebuie sa platesc arenda la oameni si ne obliga sa inchidem oile!"

Ion Stefan, cioban: "Dar in schimb, vanatorii pot sa vina sa ne dea afara cu oile sa poata vana pe proprietatea noastra."

Astfel, ciobanii sunt nevoiti sa isi tina in tot acest timp oile in grajduri.

Marcel Andrei, presedintele crescatorilor de ovine din Romania: "Nu stim cum vom reusi sa le scoatem in primavara, pentru ca nu avem cantitatea necesara de furaje pentru toata perioada de stabulatie."

In plus, a fost un an secetos, spun ei, si se tem ca pretul furajelor va creste. Si in situatia data vor avea nevoie de o cantitate mai mare de hrana pentru animale. Asa ca si lactatele s-ar putea scumpi.

Legea impune si reducerea num?rului de câini de la stâne, care nu trebuie sa fie mai mare de trei in zona de munte.

Marcel Andrei, presedintele crescatorilor de ovine din Romania: "Animalul salbatic, noaptea, nu-l vezi. Noi n-avem mirosul atat de bine dezvoltat cum il au cainii care ne ajuta pe noi noaptea sa ne odihnim sa fim apti de munca pentru a doua zi."

Reprezentantii ciobanilor vor veni marti in Capitala pentru a-si exprima nemultumirile.
 

Tags: ciobani, oi, pasuni,


VIDEO PROTVPLUS.RO