La două zile, polițiștii din Constanța înregistrează un caz de violență domestică

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 05 Martie 2018 16:18
Categorie: Social

Situaţie alarmantă în judeţul Constanța unde poliţiştii înregistrează aproape la două zile un caz de violenţă în familie.

Alte sute de cazuri de acest tip nu apar în aceste statistici pentru că victimelor le este mult prea teamă să apeleze la autorităţi. Vestea bună este totuşi că femeile agresate de parteneri au acum un loc secret unde pot sta alături de copiii lor pe o perioadă de până la 90 de zile.

Numai în decursul anului trecut, specialiştii de la protecţia copilului au înregistrat peste 1200 de sesizări în care victime au fost atâta mame cât şi copii.

Cu alte cuvinte, o dată la două zile, poliţiştii înregistrează cel puţin un caz de violenţa domestică atât în oraş, cât şi în zone rurale.

Din păcate, însă, numărul cazurilor pare a fi mult mai mare mai ales că în foarte multe situaţii victimele îşi retrag plângerile depuse la poliţie sau la direcţia de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Autorităţile dispun de mai multe locuinţe secrete în care victimele pot locui până la 90 de zile. Şi ce e mai important: aici promesc sprijin psihologic, să îşi poată reveni ca să ia viaţa de la capăt.

Datele poliţiei arată că numărul persoanelor care au căzut victime ale violenţei domestice creşte de la an la an.

Oana Manoila, purtător de cuvânt DASPC Constanța: "În decursul anului 2017, 1207 cazuri de violenţă. Aici sunt incluse toate formele de violenţa domestică, violenta verbală, fizică emoţională, de neglijenţă în cazul celor mici. Persoanele care ne apelează pot sta aici maximum 90 de zile timp în care beneficiază de sprijin şi consiliere psihologică".

Direcţia de asistenţă socială şi protecţia copilului Constanța deţine un centru de protecţia a mamei şi a copilului, dar şi locuinţe secrete, în care victimele violenţei în familie sunt protejate până la clarificarea juridică a situaţiei.

Cele mai multe dintre victime ajung aici după ce apelează linia verde a instituţiei pentru a cere ajutor.

Irina Bolat, psiholog: "De la începutul anului am avut trei persoane în centrul nostru. Ele ajung apelând numărul de urgenţă şi de acolo li se oferă serviciile de care au nevoie, de terapie".

La rândul lor, poliţiştii spun că înregistrează o creştere alarmantă a sesizărilor privind violenţa domestică: numai în nultimele luni au întocmit aproape 400 de dosare penale.

Cristina Vasile, purtător de cuvânt IPJ Constanța: "S-a înregistrat o medie lunară de 81 de cazuri dintre care 48 au fost comise în mediul urban".

Situaţia pare a fi chiar mai gravă, dacă ţinem seama de faptul că multe victime care cer ajutor, ajung ulterior să îşi retragă plângerile făcute împotriva agresorilor.

Actriţa Heather Locklear, arestată în urma unor acuzaţii de violenţă domestică
Actriţa Heather Locklear, arestată în urma unor acuzaţii de violenţă domestică
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mars impotriva avortului la Iasi
Marș împotriva avortului la Iași. Mesajul tatălui unei fetițe cu sindromul Down
Ce a găsit un bărbat în timp ce lucra în grădină. Este din al Doilea Război Mondial
Ministrul Transporturilor: TAROM va anula mai multe curse
Un microbuz cu călători, implicat într-un accident în staţiunea Mamaia
Un mort şi doi răniţi într-un accident produs în județul Hunedoara
Spor de xerox la o primărie din Gorj. Ce spune edilul despre această recompensă
taxi
Un taximetrist din Iași, amenințat cu cuțitul. Ce au cerut agresorii
Bătrână din Deva, salvată de hoţi de o funcţionară de la bancă. Ce i-a spus
Accident grav în Sibiu. Remorca unui tractor s-a răsturnat peste un copil de 4 ani
O autocisternă cu sodă caustică s-a răsturnat în Vaslui
Singurul câine din România care poate să descopere cadavre înecate
De la ce vârstă te numești bătrân. Efectele unui fenomen fericit