Traditia nuielusei de Mos Nicolae, adaptata la 2015. Ce produse au aparut in magazine inainte de mult-asteptata sarbatoare

Dată publicare: 04-12-2015 18:33
Dată actualizare: 07-12-2015 07:06


Este o chestiune de ore pana cand Mos Nicolae isi va face aparitia. In situatia in care ati uitat, batranelul este foarte pretentios si vrea sa vada numai ghetute curate.

Cei care nu isi lustruiesc incaltarile si, mai mult decat atat, au facut boacane peste an, vor primi doar o nuia, ca sa se invete minte. Dincolo de gluma, acest simbol al dreptatii, a devenit in timp, un obiect artizanal elaborat, iar multi il ofera in dar, chiar si celor cuminti.

E deja complicat sa alegi intre nuielusa traditionala si obiectele artizanale scoase mai nou la vanzare. Scortisoara, anasonul, portocala uscata au luat locul alunului si mesteacanului.

Comerciant: "Aici, mesteacan cu ulcior, ca este traditional. Vrem sa fim mai aproape de natura si sa aducem un mic din natura in casa oamenilor."

Comerciant: "Acum se cauta cat mai natural, tricotate, crosetate, pe vremea noastra nu erau asa, erau foarte simple."

Joardele, cum li se spune in Ardeal, se gasesc in toate pietele, impopotonate cu staniol colorat sau tavalite prin vopseluri stridente. Costa intre intre 2 si 7 lei.

Adela Jitaru, vanzatoare: "Cam merge asta cu Mos Craciun, ca este mai mare si mai aspectuoasa si mai avem asa cu tot cu Mos, asa mai micut. Pentru astia mai cuminti."

Bunicii stiu ca jordita traditionala era rupta din copac si asezata apoi in ghetele copilului obraznic.

Marinela Mihaila, bunica: "Era un bat pur si simplu si mama mea ii lega o fudita rosie. Si aia era de Mos Niculae si aia primeam si o turta dulce. "

Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti. De-a lungul vietii a dat dovada de multa bunatate, a fost un om drept si i-a ocrotit pe cei sarmani si napastuiti. Pentru ca purta carja episcopala, s-a nascut traditia batului care ii pedepseaste pe cei obraznici.


VIDEO PROTVPLUS.RO