Iti iei concediu medical, esti verificat la domiciliu - a stabilit Guvernul


Ultimul update: Sambata 01 Septembrie 2012 20:20
Data publicarii: Miercuri 14 Aprilie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Concediile medicale sunt prea costisitoare, considera Guvernul, care a decis sa le "examineze" mai atent. Asa ca de acum pacientii ar putea fi vizitati de politisti si inspectori de la Casa de Asigurari, care sa vada cu ochii lor cat sunt de bolnavi.

Politistul si inspectorul vor verifica daca bolnavul se afla la adresa pe care trebuie sa o declare inca din momentul in care primeste certificatul de concediu medical.

"La momentul aprobarii certificatului medical, asiguratul va da o declaratie pe propria raspundere prin care va indica adresa la care va fi gasit si isi va asuma aceasta posibilitate de verificare", a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.
In cazul in care persoana careia i s-a prescris concediu medical nu se afla la adresa precizata, va fi incheiat un proces verbal de catre persoanele care vor merge sa verifice (cei de la Casa Nationala de Pensii si Politia, unde este cazul) si de a doua zi nu i se va mai plati concediul medical, potrivit explicatiilor ministrului Sanatatii.

Au fost dublate si amenzile care vor fi date medicilor care dau concedii medicale false. Totodata, durata cumulata a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depasi 30 de zile calendaristice pe an, fata de 45 de zile cat este acum.

Masura s-a luat dupa ce prescrierea abuziva a concediilor medicale a urcat foarte mult cheltuielile Statului cu deconturile: de la 482 milioane lei, in 2006, la 923 milioane lei, in 2009.

Au fost eliberate 2,7 milioane certificate de concediu medical la aproximativ cinci milioane de salariati, in ultimii trei ani.

Parlamentarii chiulangii sa-si piarda mandatul! Sunteti de acord?
Vrei un job cat mai putin stresant? Ce meserie NU trebuie sa-ti alegi!
Poti scapa mai usor de datorii! A fost adoptata legea falimentului personal
VIDEO PROTVPLUS.RO