Parlamentarii chiulangii sa-si piarda mandatul! Sunteti de acord?


Ultimul update: Duminica 21 Octombrie 2012 02:37
Data publicarii: Miercuri 14 Aprilie 2010 00:00
Categorie: Stiri Politice
Parlamentul Romaniei

Ideea ii apartine tot unui parlamentar. Iulian Urban propune ca toti colegii sai care absenteaza la 50% din sedintele de plen sa fie sanctionati prin pierderea mandatului in Legislativ.

 

Proiectul de lege initiat de senatorul PDL, pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, prevede astfel: absentarea nemotivata la peste 25% din sedintele de plen si sedintele comisiilor permanente, in cadrul unei sesiuni parlamentare, se sanctioneaza cu retragerea dreptului de a lua cuvantul in plen.

De asemenea, se mai aplica sanctiunea de reducere la jumatate a indemnizatiei de parlamentar si a sumei forfetare pentru urmatoarea sesiune parlamentara.

O alta modificare se refera la absentarea nemotivata la peste 50% din sedintele de plen si sedinte ale comisiilor permanente ale Camerei, in cadrul unei sesiuni parlamentare. De aceasta data, propunerea lui Iulian Urban este mai dura: pierderea mandatului de parlamentar.

Propunerea legislativa prevede de asemenea ca abaterile care implica aplicarea de sanctiuni se constata de catre Comisia juridica, imunitati, validari si disciplina a Senatului, la sesizarea unui grup parlamentar ori la sesizarea personala a unui deputat sau senator.

Sesizarea se adreseaza presedintelui Senatului in termen de cel mult o luna de la data savarsirii faptei sau pana la sfarsitul sesiunii parlamentare.

Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, in ultima perioada, o serie de parlamentari absenteaza nemotivat de la lucrarile Senatului sau ale Camerei Deputatilor, generand imposibilitatea derularii in bune conditii a activitatii de legiferare.

In plus, initiatorul mentioneaza ca sunt parlamentari care de la data primirii mandatului si pana la terminarea acestuia ajung sa participe la foarte putine sedinte, pentru ca au alte activitati extraparlamentare sau in interes personal.

Ei uita practic scopul pentru care au fost alesi si implicit interesele alegatorilor pe care ar trebui sa ii reprezinte, in totala contradictie cu promisiunile facute alegatorilor in campania electorala.

In plus, potrivit senatorului PDL, in ciuda acestei slabe implicari in activitatea parlamentara, atat indemnizatia de parlamentar, cat si sumele forfetare ajung sa fie incasate in integralitatea lor.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO