Nume de cod "Colegu".Soferii cu statii radio, un fel de Facebook la volan, uniti impotriva radarelor
Inventivitatea soferilor din Romania nu are limite in razboiul cu radarele politiei. Sute de mii de conducatori auto si-au instalat statii radio si se anunta reciproc "s-o lase mai usor", imediat ce apare un pericol pe drum.
Soferii cu statii sunt deja o comunitate care creste cu 60.000 de noi membri pe an.
Soferii care au astfel de statii radio au creat o comunitate puternica, un fel de Facebook la volan. Fiecare participant la discutie raspunde la apelativul "Colegu".
Principalul scop este totusi identificarea "pericolelor" pe sosea. Soferul care vede primul un radar anunta imediat prin statie, iar vestea ajunge la toti colegii de trafic, aflati la o distanta de cel mult 15 kilometri.
Marius Popa foloseste o statie din 2009 si sustine ca politia le-a pus gand rau celor din comunitate.
Marius Popa: "Mi-a zis unul ca este liber (nu sunt radare pe traseu - n.n.), dar tare mi-e ca avea epoleti, pentru ca nu vorbea la fel ca soferii profesionisti".
Folosirea statiilor este legala, dar politistii spun ca stapanesc situatia.
Comisar-sef George Grigore, Directia de Politie Rutiera: "Noi contracaram acest fenomen de anuntare prin statii a echipamentelor de masurare a vitezei printr-o mobilitate a politiei rutiere".
In medie, o jumatate de ora intr-un singur loc. Cel mai mare dusman al statiilor de pe autoturisme sunt insa interferentele radio.
Frecventa folosita de statii este libera si gratuita si poate fi folosita pana si pentru teleghidarea masinilor de jucarie de mici dimensiuni. De altfel, interesul pentru statiile care pot fi montate pe masinile mari este atat de mare, incat acestea se gasesc pana si in supermarketuri.
Si asta pentru ca noile radare ale politiei sunt imposibil de detectat in timp util.
Din 2010 si pana astazi, importatorii spun ca au vandut cel putin 200.000 de astfel de statii.