Romania invatamantului asa-zis gratuit. Povestea parintilor din Maramures care au renovat singuri o scoala veche de 60 de ani
Dorinta unui viitor mai bun pentru copiii lor este uneori mai puternica decat indiferenta autoritatilor.
Cativa parinti din Maramures nu s-au resemnat cu gandul ca fiii si fiicele lor vor invata la o scoala in ruina si s-au pus pe strans bani. Au infiintat o asociatie, i-au mobilizat si pe altii si au reusit sa renoveze cladirea ce statea sa se darame.
Trei parinti din Tăuții de Sus, judetul Maramures, sunt cei care s-au gandit la viitorul copiilor lor si au preluat initiativa. Au pus bazele unei asociatii si i-au convins si pe ceilalti parinti, dar si pe profesori si pe cativa patroni sa directioneze 2 la suta din impozit, ca sa renoveze scoala - veche de peste 60 de ani.
Rodica Tamas, parinte si membru asociatie: "Am raschetat lambriurile de la calorifere. Erau sobe de teracota si se afuma. Au fost unele clase unde ploua, s-a turnat si apa de beton, s-a pus parchet nou, chiar peretii s-au reparat pentru ca erau groaznici"
Ancuta Coza, directorul Scolii Generale "Ioan Slavici", Tăuţii de Sus: "6 sali au facut parintii intr-o singura vara. E o sala facuta numai din sponsorizari. Au ramas materiale si noi am facut si sala asta."
Autoritatile au fost de acord sa ofere un ajutor in valoare de 200.000 de lei pe an, pentru restul constructiilor.
Marius Voievod, parinte si membru asociatie: "Au ajutat in primul rand la acoperis, unde a fost investitie foarte mare."
Acum nu mai ploua sau ninge in salile de clasa, iar copiii se bucura de caldura.
Ariana Gandi, eleva: "Sunt foarte mandra acum de cum arata scoala noastra. Venim cu mult drag, acum e foarte bine si a inceput sa-mi placa foarte mult scoala."
De doi ani, de cand au inceput aceasta misiune, oamenii au reusit sa adune peste 20.000 de lei. Chiar si parintii care au copii la scoala in ultimul an - spun ca vor continua sa stranga bani, astfel ca toti cei dornici de carte sa poata studia in conditii bune.