Instructorii auto refuză cursuri gratuite de conducere defensivă: ”Dă-ne direct diploma”
Poliţia Română îi trimite la şcoală pe instructorii auto. Aceştia ar trebui să urmeze cursuri de condus defensiv, gratuite, că să-i poată învaţa şi pe elevi ce au de făcut când maşina derapează, ori mai rău, se răstoarnă.
Problema este că, deşi sunt gratuite, doar 400 dintre instructorii din România s-au înscris şi au rămas 6.600 de locuri libere.
Cursul durează o zi şi conţine exerciţii practice în poligon. Mai întâi, situaţii în care maşina scapă de sub control şi manevrele pe care trebuie să le facă şoferul că să o redreseze, apoi simularea unui accident, soldat cu răsturnarea maşinii.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
În cazul în care, spre exemplu, maşina suferă un impact frontal, cea mai importantă este poziţia de la volan.
Aceste exemple şi multe altele ar trebui să îi ajute pe instructorii auto să le explice mai bine elevilor cum trebuie să reacţioneze în trafic. Cu toate că Poliţia Română a încheiat un parterneriat cu o şcoală de pregătire care organizează cursul gratuit, instructorii NU se înghesuie să ia parte la ele. Din 7.000 de instructori auto din toată ţară, doar 400 s-au înscris.
SORIN CREŢU, reprezentant ARR: "Toţi cunoastem mentalitatea asta românească, mai ales când avem ceva ani experienţă în spate, zicem, gata, eu le ştiu pe toate, eu sunt asul aşilor."
TITI AUR, instructor conducere defensivă: "Instructorii au şi obiceiuri un pic ciudate şi, asta e, trebuie să îi parăm, am avut cerere, dar ”domnule, nu ne poţi da direct diplomă că ce să mai pierdem timpul pe acolo.”"
Poliţiştii şi specialiştii în circulaţie rutieră spun că această ar fi soluţia pentru a-i educa pe tinerii care vor să obţină permisul de conducere. Începătorii au tendinţa de a depăşi viteză legală, iar când sunt puşi în situaţii limita, mulţi se blochează.
AURELIAN CALINEATA, şef Brigada Rutieră Bucureşti: "Am sesizat o supraevaluare a abilităţilor personale mergând pe pricipiul conform căruia: am dobândit permisul, deci, pe cale de consecinţă, ştiu să conduc. "
Pe de altă parte, nici instructorii de la şcolile auto nu le spun elevilor ce au de făcut în situaţia în care pierd spre exemplu controlul volanului.