Instructorii auto refuză cursuri gratuite de conducere defensivă: ”Dă-ne direct diploma”


Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Marti 22 August 2017 08:09
Categorie: Stiri Sociale

Poliţia Română îi trimite la şcoală pe instructorii auto. Aceştia ar trebui să urmeze cursuri de condus defensiv, gratuite, că să-i poată învaţa şi pe elevi ce au de făcut când maşina derapează, ori mai rău, se răstoarnă.

Problema este că, deşi sunt gratuite, doar 400 dintre instructorii din România s-au înscris şi au rămas 6.600 de locuri libere.

Cursul durează o zi şi conţine exerciţii practice în poligon. Mai întâi, situaţii în care maşina scapă de sub control şi manevrele pe care trebuie să le facă şoferul că să o redreseze, apoi simularea unui accident, soldat cu răsturnarea maşinii.

În cazul în care, spre exemplu, maşina suferă un impact frontal, cea mai importantă este poziţia de la volan.

Aceste exemple şi multe altele ar trebui să îi ajute pe instructorii auto să le explice mai bine elevilor cum trebuie să reacţioneze în trafic. Cu toate că Poliţia Română a încheiat un parterneriat cu o şcoală de pregătire care organizează cursul gratuit, instructorii NU se înghesuie să ia parte la ele. Din 7.000 de instructori auto din toată ţară, doar 400 s-au înscris.

SORIN CREŢU, reprezentant ARR: "Toţi cunoastem mentalitatea asta românească, mai ales când avem ceva ani experienţă în spate, zicem, gata, eu le ştiu pe toate, eu sunt asul aşilor."

TITI AUR, instructor conducere defensivă: "Instructorii au şi obiceiuri un pic ciudate şi, asta e, trebuie să îi parăm, am avut cerere, dar ”domnule, nu ne poţi da direct diplomă că ce să mai pierdem timpul pe acolo.”"

Poliţiştii şi specialiştii în circulaţie rutieră spun că această ar fi soluţia pentru a-i educa pe tinerii care vor să obţină permisul de conducere. Începătorii au tendinţa de a depăşi viteză legală, iar când sunt puşi în situaţii limita, mulţi se blochează.

AURELIAN CALINEATA, şef Brigada Rutieră Bucureşti: "Am sesizat o supraevaluare a abilităţilor personale mergând pe pricipiul conform căruia: am dobândit permisul, deci, pe cale de consecinţă, ştiu să conduc. "

Pe de altă parte, nici instructorii de la şcolile auto nu le spun elevilor ce au de făcut în situaţia în care pierd spre exemplu controlul volanului.

Camion militar NATO, implicat într-un accident pe autostrada Arad-Nădlac
Scandalul care îngroapă economia Germaniei, la fel de periculos ca Brexitul
VIDEO PROTVPLUS.RO