Institutul de Cercetare Palas din Constanta, la un pas de-a fi inchis


Ultimul update: Luni 05 Noiembrie 2012 10:57
Data publicarii: Luni 24 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Avem inca o dovada, daca mai era cazul, ca cercetarea romaneasca a devenit istorie. La Constanta, institutul in care a fost creata vestita rasa de oi Merinos de Palas sta sa se inchida.

Mai sunt bani doar pentru doua luni, iar jumatate dintre angajati au fost trimisi in concediu cu forta. Din pacate, si animalele o duc rau. Sunt hranite cu portia.

Munca de peste 40 de ani a specialistilor de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Palas se duce pe apa sambetei. Asta desi aici a fost creata singura rasa mixta de carne si lapte. La fel Karakulul de Botosani sau Tigaia de Rusete.

Soarta animalelor este acum la mana autoritatilor, in conditiile in care institutul nu se mai poate autofinanta pentru ca banii obtinuti din lapte si din lana nu mai sunt de ajuns.

Pana acum 80% din fondurile institutului proveneau de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Insa din 2011, statul nu mai finanteaza proiecte. Astfel 45 dintre angajati stau acum acasa fara sa primeasca salariu, iar ceilalti merg la serviciu doar ca sa se asigure ca cele peste 1000 de oi nu vor muri de foame.

Daca se inchide institutul vor avea probleme si crescatorii. De aici iau fermierii din toata tara material de reproductie.

Singura sansa ar fi ca din bugetul de stat sa se aloce o anumita suma pentru salvarea acestui centru.

Din pacate, reprezentantii Ministerului Agriculturii transmit ca nu au nicio solutie.

VIDEO PROTVPLUS.RO