Inscrierea in clasa pregatitoare. Regulile noi impuse parintilor de Ministerul Educatiei
Incep inscrierile pentru clasa pregatitoare. Incepand de saptamana viitoare, parintii pot depune dosarele la scoli. Exista insa reguli noi ca sa nu apara haosul de anul trecut.
De pilda, in unitatile unde prioritare sunt limba si etnia,anul acesta copii vor sustine un examen lingvistic. Ramane insa in picioare criteriul domiciliului, care si in acest an le da castig de cauza celor care locuiesc aproape de scoala.
Inscrierile se anunta si in acest an tensionate in Bucuresti.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
10203 copii care la 1 septembrie vor avea 6 ani impliniti, asadar apti pentru clasa pregatitoare pe 11900 de locuri. La prima vedere pare a fi spatiu suficient pentru toti. Experienta trecuta ne arata insa ca si de data aceasta bataia se va da pe cele cateva scoli bune din capitala. Asta chiar daca exista criterii clare, cel ma important fiind apropierea domiciliului fata de unitatea de invatamant.
Iata exemplul scolii 11 - Ion Heliade Radulescu, una la care parintii rivnesc in fiecare an. Aici vor fi numai 2 clase pregatitoare fata de 3 cate au fost anul trecut. Pentru a evita haosul, conducerea a introdus criterii specifice.
"Cooptarea copiilor care frecventeaza gradinita din structura unitatii scolare. Bunicii sa aiba domiciliu in proximitatea circumscripotiie scolare, ambii parinti sa aiba locu de munca in circumscriptia scolara.", spune Steluta Vlad, directorul scolii Ion Heliade Radulescu.
Tocmai de aceea e la moda acum, la fel ca anul trecut, mutatia pe buletin. Aceasta nu va mai cintari insa nimic acolo unde prioritara e limba.
La Colegiul Goethe de exemplu, unde anul trecut parintii isi inventau etnia germana prin declaratii notariale, acum nimeni nu patrunde daca nu vorbeste limba germana. Pentru cele 4 clase disponibile, copiii dau test inainte de inscriere.
"Verificarea va fi conceputa sub forma unui joc. Cea care va coordona acest test va fi un consilier educatov din Germania fiindca vrem sa fim extrem de obiectivi", spune Cristina Popa, directorul Colegiului Goethe.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca nici un copil nu va ramane acasa, dar nu au negat ca anumite scoli vor fi asaltate. Tocmai de aceea anul acesta, la nivelul capitalei avem 50 de clase pregatitoare in plus, asta insemnand peste 1200 de locuri extra, care la randul lor pot fi suplimentate daca e nevoie.
"Vom aloca clase unitatilor de invatamant care vor avea asemenea situatii insa numai in limita spatiului disponibil// nu putem sa aducem mii de copii la 3-4 scoli care au o imagine mai buna" - Constantin Traistaru- inspector general ISMB.
In intreaga tara sunt aproximativ 200 de mii de copii care au 6 ani si vor incepe la toamna clasa pregatitoare in scoli sau gradinite. Anul acesta exista 2 etape de inscriere iar prima incepe marti, pe 2 aprilie. Si cei care nu au virsta pot fi inscrisi daca trec un test special.