Infractorii din autobuzele ieșene, depistați cu o aplicație de pe telefonul mobil. Cum funcționează

Ultima actualizare: 08-01-2021 10:00
Infractorii din autobuzele ieșene, depistați cu o aplicație de pe telefonul mobil. Cum funcționează
Inquam/ Liviu Chirica

O aplicație de mobil dezvoltată de informaticienii ieșeni le va permite polițiștilor să depisteze mult mai ușor hoții sau agresorii din autobuze.

 

Aplicația HereItIs a fost creată inițial pentru ca ieșenii să vadă în cât timp va ajunge în stație mijlocul de transport în comun pe care îl așteaptă, dar dezvoltatorii săi au adăugat o nouă funcție, care permite poliției să identifice mult mai rapid infractorii care acționează în autobuze, scrie Ziarul de Iași.

Prin aplicație realizată în 2019 de către informaticienii ieşeni Cristian Nistor şi Bogdan Florea, utilizatorul are acces la o hartă care prezintă, în timp real, toate mijloacele de transport în comun din Iaşi sau doar cele ale liniilor selectate de utilizator, pe o suprafaţă în formă de cerc a cărui rază poate fi de asemenea definită de utilizator, de la 1 km până la tot Iaşul.

Acum, în momentul în care faci sesizarea despre un furt, o agresiune sau alt eveniment infracţional petrecut în autobuz sau tramvai, poliţia poate urmări extrem de repede şi eficient pe toate camerele pe care le are sub observaţie posibile piste ce duc la hoţul sau agresorul în cauză.

 

Aplicație folosită de 3.000 de utilizatori

 

Aplicaţia HereItIs foloseşte date de la Compania de Transport Public Iaşi cu poziţiile vehiculelor, acestea fiind dotate cu sistem GPS, traseul putând fi calculat pe baza mişcării autobuzelor, sau apreciat după poziţie de cel care aşteaptă în staţie sosirea unui autobuz sau tramvai.

„Practic, autorităţile pot să vadă exact ce mijloace de transport au trecut într-o anumită dată, zonă şi interval orar unde a fost semnalat un incident/furt. În acest fel, se poate salva timpul necesar pentru a vizualiza camerele din acea zonă/mijlocul de transport şi a identifica mai repede făptaşii“, a explicat Cristian Nistor.

În acest moment, în Iaşi aplicaţia HereItIs este folosită zilnic de către 3.000 de utilizatori, chiar dacă numărul călătorilor a scăzut în condiţii de pandemie.

Aplicaţia rulează şi în Oradea, fiind disponibilă gratuit atât în Google Play, cât şi în App Store.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO