Cine vrea ca pe masă festivă de Paște să aibă ouă încondeiate cu ceară, după o tradiție străveche, este așteptat la Alba Iulia. Acolo s-a deschis un atelier special pentru cei curioși să învețe tehnica migăloasă.

În acest an, Ministerul Culturii va realiza o fișă de înscriere a ouălor încondeiate în patrimonului mondial Unesco.

Este nevoie de multă răbdare până când oul se transformă într-o mică operă de artă. Prima dată, se trasează liniile modelului ales cu creionul, apoi cu ajutorul unei unealte speciale se încondeaiază cu ceară, iar la final este lăsat în culoare preț de câteva minute.

Zeci de persoane care au vrut să descopere această tradiție străveche au participat la atelierele organizate în șanțurile cetății Alba Carolina.

Ana Cosma: ”Am admirat întotdeauna ouăle încondeiate mi s-au părut și sunt o artă de astfel și mi-am dorit tare mult să particip la acest meșteșug. Meșteșug pe care vrem să-l promovăm prin micile noastre activități.”

Și copiii au fost interesați să învețe metodă de încondeiere: "Am încercat o tehnică nouă unde am aplicat ceară pe un ou și după o să vină vosit și o să rămână modelul alb de la ceară”

Elena Ștefan: "E prima oară când am încercat așa ceva. Prima oară trebuie să desenăm modelul, apoi cu ceară și cu acest instrument desenăm modelul și trebuie vopsite."

Tehnica străveche este predată de un tânăr restaurator. Fiecare ou este încondeiat cu motive diferite.

Andrei Buda – restaurator: "Aici avem modele din părți diferite ale țării. De exemplu, astea sunt din zona noastră, Alba Iulia și Hunedoara, astea care sunt mai complicare sunt din zona Săsăuș din Sibiu și avem și din zona Ucrainiei și Bucovinei".