Incepe un nou an universitar, cu tot mai putini studenti. Taxele mari si elevii fara bacalaureat golesc facultatile
Miercuri se deschide anul universitar in cele mai multe facultati. Numarul de studenti insa este mult mai mic decat in anii trecuti, cu mai putine universitati si cu taxe mai mari.
In conditiile acestea autoritatile au inchis in luna iulie patru institutii particulare, iar alte 3 vor fi monitorizate.
Anul acesta avem inscrisi in universitati putin peste 650.000 de studenti, adica jumatate din cati erau in urma cu 7 ani. Scaderea vine in primul rand ca urmare a numarului mic de elevi care promoveaza examenul de bacalaureat, ceea ce inseamna ca nu se pot inscrie la facultate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O alta cauza este legata de taxele de scolarizare mari, care uneori, la stat, sunt mai scumpe decat in privat. Multi tineri intorc spatele facultatilor si pentru ca piata muncii nu le ofera locuri de munca dupa terminarea studiilor. In plus cele mai multe dintre companii cauta oameni cu experienta, asa ca un proaspat abslovent reuseste cu greu sa gaseasca ceva, iar de cele mai multe ori se angajeaza in alt domeniu.
Potrivit Asociatiei Nationale a Studentilor din Romania, aproape 40% dintre studentii care ar fi trebuit sa termine facultatea in 2013 la 20 de universitati de stat au abandonat studiile. Pentru a-i atrage pe tineri, ministrul delegat pentru invatamant superior a anuntat ca in acest an peste 100.000 de studenti vor primi bani de la stat pentru a face practica la companii.
Numarul total al institutiilor avand specializari/programe de studii universitare care vor intra in lichidare incepand cu acest an universitar se ridica la 39, dintre care patru sunt insa cu toate programele in lichidare. Cele mai cautate specializari au fost in 2014 in universitatile de agronomie, politehnica si medicina.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, facultate, elevi, studenti, universitate,
Dată publicare:
01-10-2014 07:55