Harta celor mai mari taxe de camin din universitatile romanesti. Studentii se plang ca multe dintre taxe sunt ILEGALE

studenti

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) atrage atentia asupra faptului ca taxele pe care studentii le platesc cresc de la an la an si cer Guvernului sa mareasca bugetul alocat educatiei.

ANOSR a lansat un studiu in care prezinta valorile celor mai importante taxe pe care studentii sunt nevoiti sa le plateasca in 21 de universitati din tara, atragand atentia ca acestea cresc de la un an la altul si ca multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale.

Citeste aici varianta integrala a studiului "Taxele invatamantului gratuit, 2014"

Potrivti sursei citate, taxele de scolarizare au crescut in 81 la suta dintre universitati, in ultimii ani."Studiul ANOSR arata ca doar in ultimul an universitar 38 la suta dintre universitati au crescut taxele de scolarizare, discutii despre astfel de cresteri existand in peste jumatate dintre universitati. Mai mult decat atat, studiul arata ca in ultimii trei ani de zile taxele de scolarizare au crescut in 81 la suta dintre universitati, studentii de la taxa fiind nevoiti sa plateasca din buzunarele proprii slaba finantare primita de universitati de la minister", se arata in comunicat.

ANOSR reclama si faptul ca sunt diferente foarte mari intre taxele de scolarizare incasate de universitati pentru acelasi program de studiu, desi costurile ar trebui sa fie similare. "Daca la Universitatea Romano-Americana specializarea Drept e taxata cu 2.000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acelasi program de Drept e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferentele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica si Calculatoare pot fi de pana la 2.000 de lei. Cele mai mari diferente sunt la specializarile de Medicina – de la 4.800 de lei la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu pana la 9.000 de lei la Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din Bucuresti", precizeaza sursa citata.

Citește și
studenti, universitate
Facultatile din Romania au pierdut 52% din platitorii de taxe. Masura de "fiecaruia dupa necesitati" aplicata de Minister
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Studiul prezinta si o harta a celor mai mari taxe de camin din universitatile romanesti. Reprezentantii studentilor precizeaza ca desi caminele cu preturi mari au conditii foarte bune, uneori valoarea taxelor pe care studentii trebuie sa le plateasca depaseste limitele normale ale unui buget studentesc. "Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu - 540 de lei, la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi - 500 de lei si la Universitatea de Medicina si Farmacie «Grigore T. Popa» din Iasi – 450 de lei. Studentii au aratat si faptul ca pentru o camera simpla de patru persoane, unde studentii ar plati 200 de lei lunar, universitatea ar urma sa incaseze in fiecare luna aproximativ 1.200 de lei pe camera, in conditiile in care cheltuielile nu depasesc 500-600 de lei in lunile de iarna", mai rezulta din studiu.

Analizand taxele de admitere la universitate, ANOSR a constatat ca acestea variaza intre 20 si 350 de lei, in contextul in care valoarea acestor taxe ar trebui sa acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare si materialele utilizate, acestea nedepasind cateva zeci de lei. In urma centralizarii datelor s-a stabilit ca cele mai mari taxe de admitere sunt incasate de universitatile de medicina: Universitatea de Medicina si Farmacie «Grigore T. Popa» Iasi - 350 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures - 200-500 de lei, Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj – 300 de lei.

"De asemenea, universitatile pot incasa taxe de inmatriculare, sau taxe de confirmare, care ar trebui sa acopere serviciile de inscriere a studentilor in registrele oficiale ale universitatii. Desi costurile pentru acest proces sunt infime, exista universitati care incaseaza si 250 de lei taxa de inmatriculare, in contextul in care unele universitati nu incaseaza niciun leu in plus pentru inmatricularea studentilor", mai arata studentii.

ANOSR sustine ca si taxele pentru restante sunt foarte diferite, de la 25 de lei per examen la Universitatea Politehnica Timisoara si 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca), ceea ce inseamna ca restanta unui examen de cinci credite poate ajunge la 675 de lei.Studiul ANOSR arata si faptul ca Academia de Studii Economice din Bucuresti este singura universitate din tara care percepe taxe de reexaminare de la a doua incercare a studentilor de a lua examenul, in contextul in care toate celelalte universitati permit studentilor doua prezentari gratuite.

"Nici studentii care vor sa se autodepaseasca si sa ia note mai mari nu sunt scutiti de plata. Cei care vor sa mearga la examene de marire sunt nevoiti sa plateasca pana la 50 de lei pe credit, ceea ce inseamna sume de pana la 200-300 de lei. Exista si universitati care ofera posibilitatea participarii la examene de marire in mod gratuit, cum este Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea Babes-Bolyai din Bucuresti care permit studentilor sa mearga gratuit la cate mariri vor ei", se mai arata in comunicat.

ANOSR mai spun ca studentii sunt nevoiti sa plateasca o serie de alte taxe pentru serviciile administrative oferite de universitate, un exemplu fiind taxa pentru sustinerea examenului de licenta aplicata tuturor studentilor in 24 la suta din universitati, lucru considerat anormal avand in vedere ca sustinerea examenului de licenta este parte a activitattilor normale ale programului de studiu platit deja de stat sau studenti. Studiul ANOSR mai arata si ca 76 la suta din universitati nu fac diferente intre studentii la taxa si cei la buget cand vine vorba de plata taxelor administrative.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Perchezitii la Universitatea din Targu Jiu. Un profesor ar fi luat mita de la studenti pentru a trece examenul de licenta
Perchezitii la Universitatea din Targu Jiu. Un profesor ar fi luat mita de la studenti pentru a trece examenul de licenta

Procurorii fac perchezitii la Universitatea din Targu Jiu, intr-un dosar in care sunt cercetati un profesor si studenti care i-ar fi dat mita pentru a-i ajuta sa obtina note de trecere la examenul de licenta.

Facultatile din Romania au pierdut 52% din platitorii de taxe. Masura de
Facultatile din Romania au pierdut 52% din platitorii de taxe. Masura de "fiecaruia dupa necesitati" aplicata de Minister

Universitatile din Romania se vad puse in fata unei situatii tot mai dezastruoase. Numarul de studenti a scazut la jumatate in doar 7 ani, iar diferenta se simte in bani - aproape 200.000 de studenti nu mai platesc taxe.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.