Taxele si conditiile de cazare mai bune au atras in Romania 17.000 de studenti straini. Cat platesc pentru un an de studiu

Ultima actualizare: 03-10-2014 07:18

Tot mai multi straini vin sa studieze in Romania. Aproape 17.000 de tineri din toata lumea sunt inscrisi la universitatile noastre si platesc anual milioane de euro.

La Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, de pilda, unul din trei studenti este strain. Si la Cluj cei veniti din toate colturile lumii sunt in numar mai mare decat in anii trecuti. Toti sunt incantati de conditiile de cazare mai bune si taxele mai mici decat in Franta, Italia sau Germania.

A fost petrecere luni seara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, la startul noului an de invatamant. Pentru multi taxa de studiu poate parea destul de mare - 5.000 de euro pe an - dar ea este mult mai mica decat la Paris, Koln, Bruxelles sau Roma. Asa ca, la admitere, a existat o concurenta nemaintalnita in ultimii 25 de ani.

"A trebuit sa aleg intre Romania si Polonia. Am ales Romania. Preturile sunt mai mici decat in Suedia, deci asta e bine", spune o studenta din Suedia.

Peste 30 la suta dintre studenti sunt veniti de la mii de kilometri distanta, insa efortul merita, spun ei, iar parintii ii sustin.

"Am venit cu fiul meu care va incepe primul an la Medicina Generala. Sper sa-i mearga bine aici, la voi", spune mama unui student din Indiile de Vest Franceze.

"Ai un pret bun, o educatie de calitate si o foarte buna interactiune cu pacientii si cu doctorii, ceea cu nu gasesti in alta parte", explica un tanar student venit din Nigeria.

Patrick are 26 de ani, vine din Germania si va urma la Cluj Facultatea de Studii Europene. A comparat cheltuielile pe care le-ar fi suportat la noi in tara cu cele din vestul Europei si a ales Romania fara sa stea pe ganduri. 10.000 de euro pe an la Paris, pe langa 3.000 de euro pe an in Romania.

"Mereu ma uit la bani, asa ca prefer caminele. E mult mai ieftin", spune Patrick.

Erisilda este din Italia, unde a studiat filologia. Acum vrea sa se specializeze in limba romana. "Cand aveam 18 ani am descoperit muzica romaneasca. Si atunci a devenit pasiunea mea. Imi place muzica, iubesc muzica romaneasca, stiu multi artisti, multe cantece", spune  Erisilda.

Scapat de povara bagajelor, Thibout, un tanar din Franta, a iesit cu parintii sai sa viziteze orasul in care va petrece cativa ani din viata. Este in primul an la Facultatea de Medicina Veterinara. "Sunt foarte fericit ca voi locui si voi studia aici, la Cluj", spune Thibout Duprez.

La Cluj, cele mai cautate locuri sunt la Universitatea de Medicina si Farmacie. Aici taxele sunt intre 3.000 si 5.000 de euro pe an. Si la Timisoara este bataie la Medicina. Din 6.000 de studenti, 1000 sunt straini.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO