In sistemul sanitar se pierd milioane de euro,dar nu in folosul pacientilor
In 2010 am ajuns sa ne fie frica mai mare de sistemul sanitar decat de boala care ne loveste. Asta pentru ca oameni sanatosi, cu probleme minore, ajung in stare grava din cauza acestor probleme.
De la igiena precara, materiale sanitare ieftine si proaste sau chiar deloc si pana la cadrele medicale care nu de putine ori ignora bolnavul.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Pe de alta parte, in 1999 autoritatile au comandat un soft de 120 de milioane de euro, care ar fi trebuit sa faca ordine in sistemul sanitar. Proiectul nu a fost finalizat nici in ziua de astazi, lucru observat pana si de presedintele Traian Basescu.
Cu ajutorul soft-ului, autoritatile ar fi putut sa opreasca hemoragia de miliarde de euro din sistemul sanitar, in schimb n-au reusit altceva decat sa arunce cateva zeci de milioane de euro pe apa sambetei.
Capacitatea pentru care a fost proiectat nu mai corespunde cerintelor. In prima faza, softul ar trebui sa elimine fraudele din sistem. Apoi fiecare roman ar fi trebuit sa primeasca un card cu un numar unic de inregistrare, care sa le permita tuturor doctorilor sa acceseze cu usurinta istoricul sau medical.
Mai grav, nimeni nu stie exact ce suma din totalul de 120 de milioane de euro a fost achitata pana acum. In timp ce reprezentantii CNAS sustin ca au platit deja intre 50 si 60 de milioane de euro, firma de software spune ca a vazut doar 40.
Mai grav, dupa 10 ani, autoritatile nu mai stiu in ce stadiu se afla proiectul asa ca vor sa angajeze inca o firma care sa le spuna ce mai e de facut.
Practic, Casa de Sanatate vrea sa dea acum 3 milioane de euro ca sa afle daca sistemul de 120 de milioane de euro a fost implementat corect.
Intre timp, fraudele continua. Casa Nationala de Sanatate da in fiecare an 1 miliard de euro pe medicamente compensate. Un sfert din suma este de fapt furata, este de parere presedintele institutiei.