In Romania anului 2015 oamenii arunca la canalizare televizoare, covoare sau haine. Problemele de la statiile de epurare
Ca semn ca suntem departe de lumea civilizata, unde electrocasnicele se recicleaza separat, unii romani obisnuiesc sa arunce la canalizare televizoare vechi, dar si haine sau covoare.
Gunoaiele de mari dimensiuni ajung la statiile de epurare care se curata cu efort si costuri enorme. Neglijenta unora se intoarce impotriva intregii comunitati, cand canalizarile se infunda la primele ploi mai zdravene.
Din ora in ora trebuie sa fie curatate gratarele prin care trece apa, la statia de epurare din comuna Shelimbar, judetul Sibiu. Iar cand ploua, din sfert in sfert de ora. Aici ajung obiectele pe care localnicii din Sibiu, Rasinari, Selimbar si Cisnadie le arunca in toalete, dar si in canalele pe care le folosesc gresit pe post de tomberoane.
Laurentiu Tudorica, seful statiei de epurare: "Au aparut carcase de televizor, patura, frunzele si gazonul pe care concetateanul si-l tunde in curte. A gasit o resursa sa il arunce pe canal si ne creeaza mari probleme. Costurile sunt enorme."
Intretinerea unei pompe de epurare ajunge si la doua mii de euro pe luna. Angajatii acestei statii aduna zilnic cinci metri cubi de deseuri. In plus utilaje de milioane de euro ajung sa se strice foarte des.
"Cred ca din lipsa de informare, din lene, din rea-vointa si dintr-o reducere a efortului propriu. Prima chestiune este lipsa de educatie si de constientizare ca tot ceea ce facem pana la urma intr-un fel se intoarce impotriva noastra", spune Mircea Niculescu, directorul Societatii de Apa-Canal Sibiu.
Din cauza gunoaielor, canalizarile se infunda frecvent, iar la fiecare ploaie, apa se revarsa.
"Eu zic ca lumea cam asa a crescut, cum au crescut asa merg in continuare. Poate in timp cine stie? S-o mai schimba ceva si in Romania asta", spune un localnic.
Reprezentantii societatii de apa si canal ne sfatuiesc insistent sa nu aruncam in toalete articole de igiena personala, ambalaje de carton sau din plastic, dar nici uleiuri, grasimi ori substante chimice.