Primaria Navodari, obligata de CEDO sa construiasca o groapa cu deseuri toxice langa malul marii. Cum a fost posibil
Judecatorii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului au luat o decizie surprinzatoare. Primaria Navodari este obligata sa construiasca o groapa de deseuri toxice, la doi pasi de malul marii.
Cei care si-au cautat dreptatea la CEDO sunt niste italieni nemultumiti ca li s-a blocat investitia.
Localnicii si-au exprimat dezacordul, printr-un referendum, fata de infiintarea gropii. Iar primarul care a eliberat autorizatiile a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu si coruptie, tocmai in urma acestei afaceri.
Depozitul ar fi trebuit sa se intinda pe 150.000 de metri patrati, la cativa kilometri de statiunea Mamaia si tabara de la Navodari. In el, in fiecare zi, s-ar procesa peste 600 de tone de deseuri toxice aduse din toata Europa: pacura, ulei industrial, azbest, cianuri sau clei, spun autoritatile locale.
Mihaela Candea, organizatia Mare Nostrum: "Noi nu ne dorim sa devenim aici, pe litoralul romanesc, o groapa de gunoi pentru altii. Aceste deseuri trebuie neutralizate acolo unde au fost produse, mai ales daca vorbim despre deseuri produse de alte tari."
Localnici din Navodari au organizat proteste si chiar un referendum, iar 70 % dintre ei s-au declarat impotriva construirii depozitului.
Investitia a fost blocata in cele din urma, iar primarul care a aprobat autorizatiile firmei italiene a fost condamnat la inchisoare pentru abuz in serviciu si coruptie tocmai in urma acestei afaceri. Surprinzator, Primaria Navodari a primit o veste zdrobitoare.
Investitorii italieni s-au plans la CEDO, iar judecatorii le-au dat dreptate, ceea ce inseamna ca autoritatile locale sunt obligate sa emite autorizatii pentru constructia gropii de deseuri toxice.
Florin Chelaru, primar Navodari: "Mi se cere ca in maxim trei luni de la hotararea definitiva eu sa semnez autorizatia de constructive a acestui centru de deseuri industriale. va spun sincer ca la acest momeht nu imi dau seama cum a putut statul roman sa va apere cauza sa-si apere cauza."
Acesta nu este singurul scandal iscat de deseurile aduse de oamenii de afaceri italieni in tara noastra. In Portul Constanta a ajuns din Italia, nava Volgobalt, incarcata cu 2700 de tone de deseuri menajere, medicale sau chiar toxice care urmau sa fie arse la noi. Nava a fost intoarsa intr-un final.
In cazul gropii de la Navodari, autoritatile vor ataca decizia la Marea Camera a Curtii Europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: Navodari, deseuri, cedo, primarie, decizie, toxic,
Dată publicare:
22-04-2015 21:50