In pragul crizei: distribuitorii de medicamente vitale renunta la importuri
Am ajuns din nou aproape de blocaj in problema aprovizionarii cu medicamente a spitalelor si farmaciilor. Din cauza cotatiei euro, unii distribuitori au renuntat la importurile de pastile vitale.
Acestia se plang ca ei le iau mai scump, dar le vand ieftin, dupa cursul impus de Ministerul Sanatatii. Dar in doua saptamani pacientii si-ar putea intrerupe tratamentele, pentru ca stocurile se vor epuiza.
Bolnavii in stare grava sunt aruncati intr-o noua criza, pentru ca distribuitorii nu vor sa mai importe medicamente pentru tratatrea diabetului, cancerului sau afectiunilor cardiovasculare. Este vorba de 4.000 de produse pentru care distributia catre spitale si farmacii nu mai este rentabila.
Si asta pentru ca legislatia actuala, valabila pana in 1 februarie, ii obliga pe distribuitori sa vanda la un curs de 3,63 de lei pentru un euro, in conditiile in care cotatia monedei europene a ajuns marti la aproape 4,3.
Ca atare, singurele importuri care se mai fac sunt la produsele pe care se platesc lei sau cele pentru care pentru care producatorii suporta devalorizarea.
Pentru ca bolnavii cronici sa nu retraiasca criza de medicamente vitale din octombrie 2008, cand alergau de la o farmacie la alta pentru tratamente, distribuitorii spera ca Ministerul Sanatatii sa recalculeze preturile la pastilele de import din 1 februarie.
Pe de alta parte, un alt efect al deprecierii monedei nationale este si cresterea preturilor la medicamentele fara reteta si la produsele dermatocosmetice, majorari care au fost deja aplicate de multe farmacii.