Directorul de la Apele Romane Arges, suspendat in urma unui material "Romania, te iubesc"
Lucrarile la microhidrocentralele din Fagaras despre care echipa "Romania, te iubesc" a relatat ca s-ar construi cu incalcarea regulilor de mediu vor fi sistate pentru doua-trei saptamani.
"Am decis sistarea lucrarilor de pe zona Transfagarasanului pentru doua-trei saptamani, pentru a putea analiza in detaliu documentatia si respectarea ei in teren", a spus ministrul Laszlo Borbely, care a participat la o masa rotunda alaturi de autoritatile de reglementare in domeniu si de investitorii care desfasoara proiecte pentru microhidrocentrale pe raurile de munte din zona Fagaras.
Ministrul a spus ca decizia a fost acceptata de investitori, care "au parut interesati de protejarea mediului". In plus, Borbely a propus "un moratoriu de trei-patru luni" in care sa fie analizata si eventual modificata legislatia referitoare la acest gen de investitii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In tot acest timp, proiectele aflate in autorizare vor fi "puse in stand-by".
Problema microhidrocentralelor de pe trei rauri de munte din Masivul Fagaras a intrat in atentia autoritatilor in urma cu doua saptamani, dupa ce ProTV a difuzat un reportaj pe aceasta tema in emisiunea "Romania, te iubesc!".
Comisarul Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, prezent la masa rotunda de miercuri, a declarat ca ceea ce se intampla in Fagaras cu ocazia construirii microhidrocentralelor "nu este bine", insa si el a admis ca investitorii au obtinut toate documentele cerute de lege. Au existat, totusi, cateva nereguli punctuale in perioada realizarii investitiilor, care au fost sanctionate de institutiile statului.
Astfel, investitorii de pe raul Capra au fost amendati de Garda de Mediu pentru lipsa toaletelor ecologice de la anumite santiere ale microhidrocentralei, dar si pentru "gestionarea defectuoasa a deseurilor", dupa ce in zona au fost deversate cantitati mici de uleiuri uzate de la utilajele folosite la lucrari.
Problema sapaturilor in albia raului - principalul factor de distrugere asupra ecosistemului identificat deopotriva de jurnalisti si de ONG-urile de mediu, care au organizat, marti, chiar si un protest la Ministerul Mediului pe aceasta tema - a fost insa nesanctionata de comisarii Garzii de Mediu, pentru simplul fapt ca operatiunea a fost autorizata de Directia Apelor Arges-Vedea, printr-un asa-numit "aviz modificator".
Directorul institutiei, Adrian Moisescu, a fost suspendat totusi din functie, prin decizie a ministrului Mediului, care a anuntat-o personal dupa discutia de miercuri, insa nu pentru ca ar fi dat acest aviz modificator, ci pentru o neregula si o suspiciune: desi avea parghiile legale, acesta nu a cerut suspendarea lucrarilor pe durata perioadei de inmultire a pastravului, dar este suspectat si de faptul ca nu a intervenit pentru a sanctiona executia de lucrari in albia minora a raului inainte de emiterea avizului rectificator.