În lipsa turiștilor, unele hoteluri s-au transformat în spații destinate altor servicii care aduc un venit constant

Dată publicare: 18-03-2021 18:00
Dată actualizare: 18-03-2021 19:56


În lipsa turiștilor, cei care au afaceri în domeniu caută soluții pentru a rămâne pe linia de plutire. Mai multe hoteluri ori pensiuni s-au transformat în spații destinate altor servicii care aduc un venit constant.

În timp ce unii și-au vândut proprietățile, alții le închiriază. Numărul nopților petrecute în unitățile de cazare a scăzut dramatic în toată Uniunea Europeană însă cele mai afectate țări sunt România și Cipru cu peste 80 %, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Unul dintre cele mai moderne hoteluri din Cluj-Napoca ar putea deveni sediul Facultăţii de Drept. Cu o investiţie de 40 de milioane de lei, fonduri proprii, Universitatea Babeș Bolyai a început demersurile pentru achiziţie.

Călin Buzoianu, proprietar hotel: "Am început discuţiile pentru această sală cu Facultatea de Drept, care ulterior a venit cu propunerea că cel mai bine ar fi să gândim o variantă în ansamblu".

Hotelul de cinci stele are 64 de camere, doua săli de coferinte şi un restaurant cu 240 de locuri.

Laura Irimieș, purtător de cuvânt Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca: "E un proces de durată de aici încolo, pentru că finalizarea achiziţiei are nevoie de o hotărâre de Guvern, iar abia apoi vor putea începe şi lucrările de reamenajare în aşa fel încât clădirea să corespundă necesitaţilor universitare".

Şi această pensiune din Maramureş este acum centru privat pentru vârstnici.

Cristina Leș, reprezentant pensiune: “A fost o perioadă grea pentru noi de aceea o parte din pensiune, 80 de locuri le-am destinat unui centru pentru vârstnici, iar pentru partea de pensiune am lăsat 30 de locuri, au scăzut simţitor numărul turiştilor cu 80%".

În timpul pandemiei şi Inspectoratul de Poliţie din Cluj s-a mutat într-un hotel de trei stele, până când sediul va fi reparat.


VIDEO PROTVPLUS.RO