Ieftinirea alimentelor vs lăcomia comercianților. Prețul alimentelor de bază din România se dublează până la raft
Discuțiile dintre guvernanți și comercianți pe tema reducerii prețurilor la unele alimente continuă, însă nu fără tensiuni.
În timp ce marile rețele comerciale spun că sunt de acord cu o înțelegere voluntară, autoritățile iau în calcul și un act normativ prin care, la nevoie, să oblige magazinele să se țină de cuvânt, prin plafonarea adaosului comercial.
Și în acest fel să evite situația creată în cazul laptelui, când nu toți comercianții au respectat înțelegerea. Oficialii vor să adopte modelul Franța, acolo unde prețurile au scăzut cu 13% în ultimele trei luni.
Alegeri 2024
19:32
Alegeri prezidențiale 2024. PSD a cheltuit cei mai mulți bani: peste 55 de milioane de lei. PNL: ”doar” 18 milioane
17:01
Surpriză. Ce partid are cel mai tânăr parlamentar, după alegerile din 1 decembrie. Nu este Partidul Oamenilor Tineri
14:23
AEP a publicat cheltuielile electorale ale candidaților la prezidențiale. „Călin Georgescu - zero lei”
13:46
Călin Georgescu a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor
Pe lanțul alimentar, cele mai mari adaosuri sunt la procesatori și la raft, susțin autoritatile. Procesatorii pun în plus la prețul de producție al unui aliment între 30 și 50%, în timp ce magazinele au adaosuri chiar și de 70%. Așa se face că unele produse ajung să coste dublu față de prețul producătorului.
Geanina Ghimiș, șefa unei ferme de păsări: ”Oul, la momentul acesta, pleacă de la noi la 62 de bani, cu tot cu TVA, mă refer la mărimea M, pentru că momentan suntem la început, și practic la raft ajunge să se dubleze prețul”.
Intenția guvernului de reducere a prețurilor în cazul alimentelor de bază, prin plafonarea adaosului comercial, îi nemulțumește pe procesatori și pe reprezentanții marilor magazine.
Cum au fost obligați comercianții din Franța să ieftinească sute de produse
Reprezentanții marilor rețele comerciale au transmis printr-un comunicat că sunt în continuare deschiși la discuții, însă au pus accentul pe o înțelegere voluntară de reducere a prețului, așa cum s-a întâmplat și în cazul laptelui. Și spun că nu sunt de acord cu o plafonare stabilită prin act normativ, care i-ar obliga practic să se supună înțelegerii cu Executivul.
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Eu îmi doresc un acord. Un acord pe care să îl facem până la sfârșitul anului, la fel cum s-a făcut și în Franța, nu e niciun secret. Mi-aș dori mai puțin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiți siguri că vom veni și cu act normativ”.
Modelul aplicat în Franța, la care face referire premierul, se bazează pe o înțelegere verbală între autorități și comercianți. În magazine au apărut insule cu produse cu prețuri reduse, tocmai ca oamenii să le găsească ușor.
Georgeta Dumont, jurnalist român în Franța: ”Ministrul Economiei a amenințat producătorii, în special, care nu vor să joace corect și să scadă prețurile, i-a amenințat că la sfârșitul lunii iunie ministerul va publica o listă a producătorilor care au scăzut prețurile și a celor care nu au acceptat să scadă prețurile. Ar fi pentru prima dată când ministerul s-ar implica atât de direct în controlul prețurilor”.
”Există riscul să ieftinim niște produse și să scumpească altele”
Ungaria, de exemplu, a plafonat acum un an prețurile alimentelor de bază, însă măsura a dus la dispariția lor din magazine. Recent, autoritățile ungare au anunțat că renunță la plafonare, dar le impun comercianților să scadă prețul cu 15%.
Eva Șimon, jurnalist român în Ungaria: ”Niciodată n-am găsit, de exemplu, zahăr alb să cumpăr la magazin. Cred că această măsură a contribuit foarte mult la creșterea inflației, pentru că nu trăim doar din zahăr. Această măsură a majorat foarte mult prețul la alte produse. Untul, foarte scump. 1.000 de forinți un sfert de kilogram”.
Toată Europa caută variante pentru a reduce prețurile în lupta cu inflația, însă nimeni nu a găsit deocamdată modelul perfect.
Bogdan Belciu, economist: ”Avem nevoie să luăm niște măsuri, inflația, din păcate, nu a scăzut, deci de măsuri este nevoie. Acum, ele trebuiesc monitorizate atent de-a lungul implementării pentru a face reglajul fin. Există riscul să ieftinim niște produse și să se scumpească altele. Există riscul ca acele produse să nu se ieftinească până la urmă sau să dispară de pe raft”.
Lista cu alimente propusă de comercianți pentru ieftiniri conține carne, brânzeturi, făină, mălai, ulei și pâine.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, alimente, comercianti, lista, ieftinire,
Dată publicare:
23-06-2023 19:22