Experimentele unui oftalmolog din Iasi. Pacientii: Ne-a nenorocit!
Acuzatii extrem de grave pot ruina cariera unui medic oftalmolog de la spitalul CFR din Iasi. Doctorita si-ar fi folosit pacientii intr-un studiu clinic, fara sa ii avertizeze asupra riscurilor la care sunt supusi.
Oamenilor li s-a administrat un medicament, numit Avastin, pe care autoritatea nationala il recomanda doar in cazul tumorilor. Medicul a fost concediat, insa multi se plang ca i-a nenorocit.
Constantin Nedelcu este unul dintre pacientii care s-au prezentat la clinica de oftalmologie a spitalului CFR Iasi cu o hemoragie intraoculara. Barbatul a fost tratat de medicul Narcisa Ianapol.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Dupa primele injectii cu Avastin mi s-a dezlipit retina. La cateva luni am ramas fara vedere pe ochiul drept. Pentru fiecare injectie cu Avastin plateam cate 4.500.000 de lei. Eram 60-70 de pacienti pe zi, pe care ne chema in jurul orei 14.00", a spus Constantin Nedelcu.
Pacientii povestesc ca primeau un formular prin care erau instiintati ca fac parte dintr-un studiu clinic. Pentru ca povestea a devenit de notorietate, Colegiul Medicilor a avertizat inca din 2010 ca oamenii accepta fara sa stie ce risca.
Medicul oftalmolog a primit insa doar un avertisment, pe care l-a si contestat. Si a continuat sa faca aceste injectii pana in ianuarie anul acesta, cand sefii de la spitalul CFR i-au interzis sa mai foloseasca medicamentul. Desi a dat cu subsemnatul .... si-a vazut de treaba. Pentru asta si-a pierdut serviciul.
"Le-am facut tratamentul pentru ca asa am considerat si pentru ca si-au dat semnatura ca vor tratamentul. 3.500 de injectii si nu este nicio complicatie si nici un efect secundar", a declarat Narcisa Ianopol, medic oftalmolog.
Autoritatea Nationala a Medicamentului precizeaza ca pot aparea reactii adverse in cazul in care Avastin este injectat in ochi, de la inflamatii si hemoragie intraoculara, pana la dezlipire de retina si orbire. Cum s-a intamplat si in cazul primului pacient.
La noi, medicamentul este aprobat doar in cazurile de cancer avansat la rinichi, san, colon sau plamani. Oricum, se administreaza doar intravenos.
Doctorii pot face studii clinice doar cu avizul spitalului la care lucreaza, precum si cu avizele Autoritatii Nationale a Medicamentului si al Colegiului Medicilor. In plus, sunt obligati sa ii avertizeze pe bolnavi ce risca.