Romanii dau pe mancare si jumatate din banii castigati. Cheltuim mai mult decat sarbii si ungurii
De sarbatori romanii sunt in stare sa cheltuiasca tot ce au numai sa fie masa incarcata. Aproape 170 de milioane au lasat in magazine si piete cand si-au facut cumparaturile pentru Pasti.
Festinul a fost spectaculos, dar mai scump decat in Italia sau Spania spun cei care muncesc in aceste tari si au venit in concediu. Ei reprezinta cel mai bun barometru al costurilor de trai de la noi spun economistii.
Pentru romanii care traiesc peste hotare, magazinele si pietele noastre ticsite de marfa, dar si clientii care stau sa cumpere orice, pot fi privite drept semne de prosperitate. Nicoleta e de 12 ani in Spania si are un salariu de 1200 de euro.
"Cand merg la mine pot sa iau orice, aici trebuie sa ma gandesc de doua ori. Mi se par preturile mai mari", spune ea.
Un vecin de-al Nicoletei e plecat de 5 ani in Stuttgard, Germania, si castiga 1800 de euro pe luna ca sofer de tir. Pentru cosul lunar ii ajung 200 de euro.
In realitate insa, noi ne-am obisnuit sa cheltuim foarte multi bani din salariu pe mancare. Potrivit datelor Institutului National de Statistica aproape 42 la suta din totalul cheltuielilor unei gospodarii in romania se duc pe alimente. Asa se explica poate si preturile mai mari la noi decit in alte tari europene.
Daca tragem linie, vedem ca fiecare familie plateste in medie pe hrana in jur 1000 de euro pe an. Tendinta e si mai mare de sarbatori.
"De Pasti anul asta 165 de milioane de euro - atat au cheltuit romanii. Suma pare foarte mare, dar sa ne gandim ca au cumparat 50 de milioane de oua, 8 milioane de cozonaci si au cheltuit vreo 60 de milioane de euro numai pe carnea de miel", spune Dianu Marcu, editor Gandul.
Reintorcandu-ne la celelalte luni ale anului, indiscutabil, cei mai multi bani pentru mancare si bautura ii cheltuiesc norvegienii, urmati indeaproape de cei din Regatul Luxemburg.
Cu o medie de 83 de euro pe luna, romanii reusesc sa cheltuiasca pe mancare mai multi bani decat vecinii sarbi si unguri si se apropie de suma platita de polonezi.
Chiar daca cifra e de 3 ori mai mica decat maximele inregistrate in Europa, atunci cand intra in calcul si veniturile incasate, Romania devine o tara scumpa in conditiile in care aproape jumatate din banii castigati se duc pe mancare.
La polul opus, in Marea Britanie si Irlanda salariile pot fi si de 8 ori mai mari decat ale noastre, dar sumele date pe mancare sunt doar cu 50 de euro mai mari decat la noi.