Retetele de regim alimentar recomandate de medici pentru romanii care au mancat in exces de Paste
Oricat de bune ar fi: friptura de miel, pasca si drobul ne trimit la camera de garda, daca sunt consumate, in exces.
Asa au patit cei care s-au asezat la masa in aceste zile si aproape ca nu s-au mai putut ridica, dupa ce au mancat prea mult, mai ales daca inainte au tinut si post. Pentru cei care se simt rau, medicii au cateva sfaturi potrivite.
Cumpatarea ar trebui sa fie cuvantul cheie de Paste, mai ales ca sarbatoarea vine dupa un post lung. Organismul e mai vulnerabil si nu va suporta prea multa mancare, spun medicii. Dar si cei care nu au postit se pot trezi cu stari de greata, balonare si dureri de stomac, daca gusta din toate fara masura.
"In ultimele 24 de ore, afectiunile digestive nu au depasit 200 de solicitari. Indicat ar fi ca dupa ce s-au infruptat sa faca repaos. Sa manance fructe, legume, salate, supe, ceaiuri: de ghimbir de menta, indulcit cu o lingura de miere. Pentru abuzul de oua sau miel, adaugi in ceai o lingurita de otet de mere.", spune Alis Grasu, medic ambulanta.
Unii apeleaza la traditionalul "cui pe cui se scoate". Dar metoda este gresita, spun specialistii in nutritie:
"Cred ca e doar un mit. Nu l-am incercat, sfatul meu ca medic e revenirea la o alimentatie sanatoasa. Altfel riscam sa ajungem in urgente cu enterocolite, pancreatite care ne pot pune in pericol viata.", a declarat Roxana Teodorescu, medic naturist.
E bine sa avem la noi trusa verde. Plante care imbunatatesc digestia. Grasimi consumate in exces. Ceaiuri care ne ajuta la reglarea colesterolului. Tonica mare, care stimuleaza secretia de bila, anghinare cicoare papadie, armurariu care reface ficatul suprasolicitat in aceste zile. Plante care absorb gazele si ajuta la ameliorarea colicilor. Chimen, anason, fenicul, busuioc.
In caz de enterocolite, nutritionistii va recomanda un ceai de menta sau de coada soricelului. Daca starea de rau se agraveaza, ghinionistii trebuie sa mearga urgent la medic.