La Timisoara, profesorii de la UPT lucreaza la hrana viitorului. Cum arata alimentele ce pot fi consumate dupa 50 de ani

Ultimul update: Joi 05 Februarie 2015 07:04
Data publicarii: Luni 02 Februarie 2015 17:58
Categorie: Social

Profesorii de la Universitatea Politehnica din Timisoara lucreaza la hrana viitorului: fructe si legume conservate prin criogenare. Sunt identice cu cele pe care le mananca astronautii in spatiu.

Alimentele isi pastreaza toate proprietatile si pot fi consumate chiar si dupa 50 de ani. In plus, constituie o rezerva buna in cazul unui dezastru natural, spun cercetatorii.

Mai intai, fructele sunt inghetate la o temperatura de -55 de grade. Imediat incepe al doilea proces, de liofilizare, prin care apa deja inghetata din fructe este transformata din stare solida in stare gazoasa.

Cercetator: "Se scoate cate o alveola, introducem alimentul, il punem in aparat si ii dam drumul la vid, pentru a scoate aerul, si asa incepe inghetarea foarte rapida, pe particole foarte mici, ingheata in cateva secunde".

Fenomenul este reversibil, asa ca fructele pot fi consumate atat in stare uscata, cat si rehidratate, dupa ce sunt tinute cateva minute in apa.

Profesorii de la Universitatea Politehnica din Timisoara au studiat pana acum peste 55 de alimente. SI au ajuns la concluzia ca hrana liofilizata isi pastreaza toate proprietatile chiar si 50 de ani.

Dumitru Mnerie, profesor Universitatea Politehnica Timisoara: "Se pastreaza mineralele, vitaminele, consideram ca se poate face un depozit si fiecare comunitate sa beneficieze de un depozit si o garantie ca isi poate asigura alimentele chiar daca se intampla un dezastru, Doamne fereste, un dezastru biologic".

Reprezentantii universitatii vor sa produca in cantitati industriale astfel de alimente si se gandesc sa obtina o finantare europeana.

Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini
Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident
Exercițiu pentru testarea reacției la accidente. Câți au oprit să ajute
Criză de sânge. Zeci de angajaţi ai primăriei din Sebeş au donat
Medalii de aur și bronz pentru România la Olimpiada internaţională de Astronomie
Imagini cu șantierul primului spital de oncologie pediatrică din România
Măsura luată de Guvern care ar putea salva turismul balnear din România
Visul unui băiețel lăsat de mamă în grija bunicii: „Să ajung ceva în viaţă, nu să stau cu mătura pe stradă”
cladiri ruina
Turiștii străini, întâmpinați de mizerie și clădiri șubrede în centrul Capitalei
Un nou început pentru familia Roxanei, fetița de 9 ani din Vaslui: „S-a schimbat viața mea”
Românii mănâncă mult și prost. Greșelile făcute în privința alimentației
Angajații mai multor companii din Timișoara, convinși să meargă să doneze sânge
După o vară secetoasă, urmează o toamnă păguboasă pentru agricultori. Efectele negative
Pompierul erou care a salvat o femeie în timpul său liber. A intrat în flăcări fără echipament