La Timisoara, profesorii de la UPT lucreaza la hrana viitorului. Cum arata alimentele ce pot fi consumate dupa 50 de ani
Profesorii de la Universitatea Politehnica din Timisoara lucreaza la hrana viitorului: fructe si legume conservate prin criogenare. Sunt identice cu cele pe care le mananca astronautii in spatiu.
Alimentele isi pastreaza toate proprietatile si pot fi consumate chiar si dupa 50 de ani. In plus, constituie o rezerva buna in cazul unui dezastru natural, spun cercetatorii.
Mai intai, fructele sunt inghetate la o temperatura de -55 de grade. Imediat incepe al doilea proces, de liofilizare, prin care apa deja inghetata din fructe este transformata din stare solida in stare gazoasa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cercetator: "Se scoate cate o alveola, introducem alimentul, il punem in aparat si ii dam drumul la vid, pentru a scoate aerul, si asa incepe inghetarea foarte rapida, pe particole foarte mici, ingheata in cateva secunde".
Fenomenul este reversibil, asa ca fructele pot fi consumate atat in stare uscata, cat si rehidratate, dupa ce sunt tinute cateva minute in apa.
Profesorii de la Universitatea Politehnica din Timisoara au studiat pana acum peste 55 de alimente. SI au ajuns la concluzia ca hrana liofilizata isi pastreaza toate proprietatile chiar si 50 de ani.
Dumitru Mnerie, profesor Universitatea Politehnica Timisoara: "Se pastreaza mineralele, vitaminele, consideram ca se poate face un depozit si fiecare comunitate sa beneficieze de un depozit si o garantie ca isi poate asigura alimentele chiar daca se intampla un dezastru, Doamne fereste, un dezastru biologic".
Reprezentantii universitatii vor sa produca in cantitati industriale astfel de alimente si se gandesc sa obtina o finantare europeana.