La Timisoara, profesorii de la UPT lucreaza la hrana viitorului. Cum arata alimentele ce pot fi consumate dupa 50 de ani

Ultimul update: Joi 05 Februarie 2015 07:04
Data publicarii: Luni 02 Februarie 2015 17:58
Categorie: Social

Profesorii de la Universitatea Politehnica din Timisoara lucreaza la hrana viitorului: fructe si legume conservate prin criogenare. Sunt identice cu cele pe care le mananca astronautii in spatiu.

Alimentele isi pastreaza toate proprietatile si pot fi consumate chiar si dupa 50 de ani. In plus, constituie o rezerva buna in cazul unui dezastru natural, spun cercetatorii.

Mai intai, fructele sunt inghetate la o temperatura de -55 de grade. Imediat incepe al doilea proces, de liofilizare, prin care apa deja inghetata din fructe este transformata din stare solida in stare gazoasa.

Cercetator: "Se scoate cate o alveola, introducem alimentul, il punem in aparat si ii dam drumul la vid, pentru a scoate aerul, si asa incepe inghetarea foarte rapida, pe particole foarte mici, ingheata in cateva secunde".

Fenomenul este reversibil, asa ca fructele pot fi consumate atat in stare uscata, cat si rehidratate, dupa ce sunt tinute cateva minute in apa.

Profesorii de la Universitatea Politehnica din Timisoara au studiat pana acum peste 55 de alimente. SI au ajuns la concluzia ca hrana liofilizata isi pastreaza toate proprietatile chiar si 50 de ani.

Dumitru Mnerie, profesor Universitatea Politehnica Timisoara: "Se pastreaza mineralele, vitaminele, consideram ca se poate face un depozit si fiecare comunitate sa beneficieze de un depozit si o garantie ca isi poate asigura alimentele chiar daca se intampla un dezastru, Doamne fereste, un dezastru biologic".

Reprezentantii universitatii vor sa produca in cantitati industriale astfel de alimente si se gandesc sa obtina o finantare europeana.

Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini
Numarul producatorilor traditionali a crescut de 4 ori in ultimii ani. Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini
VIDEO PROTVPLUS.RO
scoala
Incident grav la un liceu. Doi elevi au cumpărat și consumat droguri în curtea instituției
O nouă casă "Magic Home" deschisă la Iași. Povestea pensionarei care o administrează
4 din 5 români hărțuiți la serviciu ascund prin ce trec. ”Le-a fost jenă să spună”
Jaf ca-n filme într-o comună. Cum au furat, doi hoți, peste 100.000 de lei în câteva minute
Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, va continua să protesteze în Piaţa Victoriei
SONDAJ: 44% dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă
poluare, spatii verzi, Bucuresti, conferinta
Bucuresti, unul din cele mai poluate orase ale Europei, are nevoie de spatii verzi ca sa respire
Bătrâni ţinuţi în mizerie, într-un azil din Timişoara. Cât plăteau pentru cazare
Vești rele pentru elevi. Anul școlar 2019-2020 începe mai devreme și dispare o vacanță
Servicii stomatologice gratuite pentru persoane asistate social. Medicii fac voluntariat
Localnicii din Delta Dunării au dat foc la stuf, intenționat. Risc ridicat de incendii
Poliția, la o clinică medicală de înfrumusețare. Ce nereguli au descoperit autoritățile