Hepatita, boala ascunsa in milioane de romani!
Hepatita virala este o afectiune care distruge celulele ficatului, in cazul unei persoane din 10, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii.
Cele mai des intalnite forme ale bolii sunt cele de tip A, B sau C.
In majoritatea cazurilor, hepatita de tip B nu da niciun fel de simptom si poate trece neobservata. Asa se face ca 40% dintre adultii infectati nu prezinta niciun semn de boala, pana in momentul cand aceasta se agraveaza. Cum persoana infectata nu este constienta de acesta infectie, o poate transmite partenerului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Numai la Spitalul de Boli Infectioase Matei Bals, din Capitala, in fiecare luna 60 de oameni afla ca sunt infectati cu virusul hepatic de tip B. Majoritatea sunt la un pas sa faca ciroza sau, mai grav, cancer la ficat.
Dintre cei care au hepatita B, numai 1% fac si tratament. Mii de bolnavi sunt pe listele de la Casele de Asigurari si asteapta pentru medicamente chiar si doi ani.
Medicii recomanda vaccinarea impotriva infectarii cu virusul hepatic B. Vaccinul costa intre 60 si 215 lei, poate fi procurat de la orice farmacie si are efect pe o perioada de pana la 10 ani.
Impotriva virusului hepatic C nu exista, inca, un vaccin.
Pentru a evita infectarea, nu trebuie utilizate in comun lama de ras, seringi sau periuta de dinti. De asemenea, in cabinete de manichiura sau saloane de tatuaj, trebuie ca ustensilele sa fie sterilizate.
Cei infectati locuiesc in special in cartierele sarace ale oraselor. In Bucuresti, de exemplu, o persoana din 5 are forma cronica a bolii. Pe locul 2 se afla Drobeta Turnu Severin.
Si asta nu e tot. Specialistii se tem ca numarul cazurilor de hepatita cu virus B ar putea creste, de vreme ce Romania a devenit o destinatie preferata de muncitorii asiatici, care aduc cu ei un virus hepatic B mult mai agresiv.